Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Április 07. 07:35, kedd | Külföld
Forrás: Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti:

Szlovákiában részleges kijárási tilalmat vezetnek be a húsvétra, ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést is

Szlovákiában részleges kijárási tilalmat vezetnek be a húsvétra, ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést is

A koronavírus terjedésével összefüggésben április 8-tól 13-ig, vagyis a húsvéti ünnepek idejére utazási korlátozásokat és részleges kijárási tilalmat vezetnek be Szlovákiában,

ahol a schengeni belső határokon ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést is, április 8-tól 17-ig - erről az Igor Matovic vezette új kormány döntött hétfői ülésén.

Az utazási korlátozás alapja, hogy a lakosoknak nem szabad elhagyniuk annak a járásnak a határait, amelyben lakhelyük van. A részleges kijárási tilalom pedig nem vonatkozik a munkába járásra, a bevásárlásra, az orvoslátogatásra, a természetjárásra, illetve néhány másik kivételre.

Az intézkedés az adott időszakra korlátozza a szabad gyülekezéshez való jogot is, azzal csak az egy háztartásban élő személyek élhetnek. A kormány az intézkedésekről közölte: meg akarja akadályozni azt, hogy az ünnepek idején szokásos találkozások meggyorsítsák a kór terjedését.

„Az intézkedéssel főként azt a célt követjük, hogy az idősebb embereket ne fertőzzük meg (...), remélem, hogy az emberek megértik ezt” - idézte Igor Matovic kormányfőt a TASR szlovákhírügynökség.

Matovic elmondta, nem tervezik, hogy a húsvéti ünnepek után - több más ország példája alapján - enyhítenek a biztonsági intézkedéseken.

Szlovákiában hétfőn jelentették be a koronavírus-járvány okozta két első halálesetet. Az országban 534-re emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Az újonnan diagnosztizáltak többsége az ausztriai Tirolból hazatérő turista.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.