Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Június 01. 07:00, kedd | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Szlovéniában is megkezdődhet a 12 évnél idősebb gyermekek oltása

Szlovéniában is megkezdődhet a 12 évnél idősebb gyermekek oltása

A szlovén kormány járványhelyzettel foglalkozó szakbizottsága javasolni fogja a kabinetnek, hogy kezdje meg a 12 évnél idősebb gyermekek koronavírus elleni oltását - közölte hétfőn Bojana Beovic, a szakbizottság elnöke.

Beovic kiemelte: miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a 12-15 éves kiskorúak számára is ajánlotta a Pfizer-BioNTech-féle vakcinát - amelynek oltására eddig csak 16 éves kortól volt lehetőség -, nem látják okát annak, hogy Szlovéniában miért ne kezdhetnék meg a kiskorúak oltatását.

"Főleg a krónikus betegségben szenvedő gyerekek élveznének elsőbbséget, és így előbb elérnénk a tömeges immunitást is, amely fontos a járvány mielőbbi megfékezése érdekében" - húzta alá a szakember.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló országban védőoltást eddig 661 138-an kaptak, közülük 402 685-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 38,2, illetve 23,3 százaléka.

Hétfőre 91 új fertőzöttet regisztráltak az országban, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 254 ezret. Az elmúlt napon egyetlen beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4695-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 245-en vannak kórházban, 72-en közülük intenzív osztályon.

A hétvégén életbe lépett a kormány azon rendelete, miszerint a regisztrált fertőzöttekkel érintkezett emberek közül nem kell karanténba vonuljanak azok, akik már megkapták az egyik oltást vagy átestek a koronavírus-fertőzésen.

A határátlépésen is könnyített Ljubljana. Eddig 15 éves korig nem volt szükség tesztre a beutazáshoz, ha a kiskorú szüleivel utazott. Most azok a gyerekek is karanténkötelezettség nélkül léphetnek be az országba, akik csoportosan, például iskolai kirándulásra érkeznek, vagy rendelkeznek szülői hozzájáruló nyilatkozattal.

Címkék: oltás, szlovénia, vakcina

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése