Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2013. Szeptember 22. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: orientpress

Szócska: folytatódik az egészségügyi korszerűsítés

Szócska: folytatódik az egészségügyi korszerűsítés

Mindenképpen folytatódnia kell az egészségügyben elindított korszerűsítéseknek – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Szócska Miklós. Az egészségügyi államtitkár szerint mindenki tudja, hogy a nagy világválság közepette kell rendet tenni, ám nem sündisznóállást vesznek fel, inkább kreatív megoldásokat keresnek. Szócska Miklós úgy látja, a „józan többség kezdi belátni, hogy lépésről lépésre, de haladunk kifelé a gödörből”, valóban bányamentés zajlik.

Arra a kérdésre, hogy lapértesülés szerint a jövő évi költségvetésben az előzetes tervnek a felét sem biztosítja a kormány az egészségügy számára, azt válaszolta: 'a költségvetés előkészítésekor mindig annyi információ kering a sajtóban, hogy az ember józan ésszel nem tudja követni'. Hozzátette, hogy mértéktartó optimizmussal állnak a dolgok elébe. Néhány év távlatából látható, hogy a gondokra mindig volt megoldás, mint például a népegészségügyi termékadó, vagy a gyógyszerárak csökkentése.

A jövő évre vonatkozóan elmondta, folytatódik a népegészségügyi mozgósítás, de még nagyobb figyelmet szeretnének fordítani a személyes betegsorsokra is. Kiemelte, hogy a már elindított országos méretű betegútszervezés, a térséghatárok kialakítása bevált. Ennek köszönhetően sokkal többen, helyben kapják meg a szükséges ellátást, több esetet látnak el egynapos ellátásban, kevesebb embert fektetnek kórházba, de csökkent az átlagos ápolási napok száma is.

Az ágazatban elindított korszerűsítéseknek mindenképpen folytatódnia kell. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy még akkor is boldogulhatnak itthon az orvosaink, ha a bérek nem érik el a nyugati fizetések mértékét. A külföldi munkavállaláshoz szükséges papírokat egyre kevesebben váltják ki, és csökken a kivándorló rezidensek száma is. Ebből következik, hogy a nekik szóló Markusovszky-ösztöndíj és a pluszjuttatások kezdik átrendezni a motivációs erőteret. Bízom benne, hogy a diplomás szakdolgozók körében is érezhető lesz a változás - mondta Szócska Miklós.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el