Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2014. Május 22. 09:04, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI/ fotó: magyarkurir.hu

Szombaton lesz a nagymarosi ifjúsági találkozó

Szombaton lesz a nagymarosi ifjúsági találkozó

Szombaton lesz a nagymarosi ifjúsági találkozó, a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltú, évente kétszer (májusban és októberben) megrendezett országos lelki napja

Mindezt közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata az MTI-vel.
Az összegzés szerint a mostani találkozó mottója az egyik legkorábbi hitvédőbeszédből, a Diognétoszhoz írt levélből vett mondat: "Szegények, és sokakat gazdagítanak". Az esemény témája szorosan kapcsolódik Ferenc pápa ifjúsági világnapi üzenetéhez, amelyet "Boldogok a lélekben szegények: övék a mennyek országa" címmel intézett a világ fiataljaihoz virágvasárnap.

A szentmise főcelebránsa és igehirdetője Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius lesz, a főelőadást pedig Böjte Csaba ferences szerzetes tartja, akit a plébániakertben kérdezhetnek tovább a témáról az érdeklődők.

A programban szerepel közös reggeli ima, szentségimádás, közös éneklés és táncház is. A református templom biblikus műhelynek ad helyet, a város felett magasodó kálvárián pedig lelkipásztorok válaszolnak a fiatalok kérdéseire. A találkozó helyszínén egész nap ifjúsági szervezeteket, lelkiségi mozgalmakat, programokat bemutató standok várják az érdeklődőket.

A találkozó része 1989 óta a Gyerekmaros, a gyerekeknek szóló lelki nap, amelyen csaknem nyolcszázan vesznek részt, korosztályok szerint öt altáborban. Egy-egy altábor több kiscsoportot foglal magában, ezekben 10-12 gyermek alkot közösséget.

A Gyerekmaroson korosztályonként hittant tartanak, majd közösen részt vesznek a szentségimádáson és a szentmisén is. Ennek helyszíne a Szob irányában 10-15 percnyi gyaloglással elérhető Duna-part.

A találkozó története négy évtizedre nyúlik vissza, akkor Sillye Jenő zenész és barátai a Dunakanyarban énekes-imádságos összejöveteleket tartottak, amelyeket később fiatalokkal foglalkozó papok - köztük Balás Béla jelenlegi kaposvári megyés püspök - a pártfogásukba vettek, és segítettek folyamatossá tenni a találkozók megrendezését.

Az országos lelki nap sok határon túli fiatalt is vonz, különösen a közeli Felvidékről - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.