Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Augusztus 15. 14:18, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Sztrájkbizottságot alakított egy szakszervezet a Spar Kft.-nél

Sztrájkbizottságot alakított egy szakszervezet a Spar Kft.-nél

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ)sztrájkbizottságot alakított a Spar Magyarország Kft.-nél a gépjárművezetők bérkövetelésének érvényesítése érdekében, emellett bíróságon kérte a cégnél 2012 július 1-jén kötött, azóta hatályos kollektív szerződés érvénytelenítését - jelentette be Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. A Sparnál az MTI-vel azt közölték, hogy készek az egyeztetésre a szakszervezettel.

Bubenkó Csaba elmondta: az érvénytelenítést feltűnő értékaránytalanságra, valamint a jó erkölcsbe ütközésre hivatkozva akarják elérni.
Bérkövetelésüket nyolc pontban fogalmazták meg, és erről konzultációt kezdeményeztek a cégnél a hónap végéig három időpontra. A sztrájk időpontjáról később döntenek - tette hozzá.
A KDFSZ a tárgyaló asztalnál szeretne korrekt és tisztességes megállapodást elérni - hangsúlyozta az elnök.
Bubenkó Csaba ismertette: azt követelik, hogy a Sparnál alkalmazott gépjárművezetők alapbérét egységesen emelje meg a munkáltató olyan mértékben, hogy nettó 200 ezer forintot kapjanak kézhez a sofőrök. Ehhez bruttó 300 ezer forintra lenne szükség.
Kifejtette: jelenleg a gépjárművezetők fizetésében az alapbéren felül, átlagban a jövedelem kétharmadát kitevő üzemanyag-megtakarításért járó összeg is szerepel, amely rendkívüli hektikusan alakul. Az elért üzemanyag-megtakarítást a járművezetőn kívül álló okok - például a kocsi műszaki állapota, az elektronikus útdíj bevezetése óta pedig előre rögzített útvonalon történő közlekedés - is befolyásolják.
Követelik továbbá, hogy a munkáltató vállaljon utazási költségtérítést a lakóhely és a munkahely közötti útra, fizessen havi 10 ezer forint értékű Erzsébet utalványt, vizsgálják felül a szakszervezet bevonásával az üzemanyag-megtakarítás feltételeit az igazságtalanságok kiküszöbölésére, például a ténylegesen járó üzemanyag-megtakarításból ne lehessen levonni a betegállomány ideje miatt - mondta Bubenkó Csaba.
A követelések között szerepel a munkáltató és a szakszervezet közötti korrekt együttműködés kialakítása, amely többi között abban nyilvánulhatna meg, hogy bírósági döntés nélkül is megadja a munkáltató a munkavállalói érdekképviseletnek a kért munkaügyi információkat - tette hozzá az elnök.
Bubenkó Csaba ismertette: követelik, a Spar tegye lehetővé, hogy a munkaadó "kísérője" nélkül végezhessék érdekképviseleti tevékenységüket a cégnél. Továbbá szüntesse meg a cég azt a törvénytelen gyakorlatot, hogy munkaszüneti napot követően nem vehet ki a gépjárművezető a szabadságát, illetve a Munka törvénykönyvében rögzítettek alapján időben adják ki a munkaidő-beosztást. Jelenleg a gépjárművezetők a váltótárstól az érkezés idejéről és helyéről sms-ben kapott üzenet alapján oldják meg a műszakváltást.
A KDFSZ elnöke szerint a Spar gépjárművezetőinél a munkaidő mérése is gondot jelent, mivel a tachograf adatait veszik figyelembe, viszont ezen túl is van munkával összefüggő teendő.
Nyitrai Károly, a KDFSZ jogi képviselője elmondta, hogy a Sparnál 2012. július 1-jén kötött kollektív szerződést bíróságon megtámadták, kérték az érvénytelenítését, mert uzsorás szerződésnek tartják, mivel abban a Munka törvénykönyvében szabályozottól kirívó mértékben eltértek, első sorban a munkaadó előnyére a munkavállalók kárára.
Kérdésre válaszolva Bubenkó Csaba elmondta, hogy a KDFSZ-nek mintegy 1000 tagja van, a Sparnál megközelítően 70 gépjárművezető tagja az ottani alapszervezetüknek, de egyre több Spar-áruházi alkalmazott is megkeresi őket.
A Sparnál az MTI-nek elmondták, hogy készek a bírósági tárgyalásra a kollektív szerződéssel kapcsolatban. Ugyanakkor kiemelték, hogy a SPAR hosszú évek óta kollektív szerződésben biztosítja a munkavállalók jogait, mely szerződés a Munka törvénykönyve előírásain alapszik, s amely a cég reprezentatív szakszervezetével, a cégnél sok ezer taggal rendelkező Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével került aláírásra.
Kiemelték azt is: közel 13 000 alkalmazottjával a SPAR 2012-ben az ország ötödik legnagyobb munkaadója volt. A cég többször hangsúlyozott alapelveinek egyike alapján kiemelten kezeli a munkatársak elégedettségét. Ezért a SPAR folyamatosan nyitott a munkavállalók munkakörülményekkel és más felmerülő témákkal kapcsolatos észrevételeire, melyeket figyelembe véve az elmúlt időszakban is több pozitív intézkedést hozott.A cég, különböző fórumokat biztosít dolgozói részére, ahol megtehetik észrevételeiket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár