Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Február 17. 17:52, szerda | Életmód
Forrás: közlemény

Szülés utáni edzés kismamáknak

Szülés utáni edzés kismamáknak

Ugyan a szülés után nem a saját alakja a legfontosabb az újdonsült anyuka számára, hanem az újszülött, aki minden percét és figyelmét leköti, néhány hét után mégis úgy érezzük,

ideje visszanyeri a várandósság alatt megváltozott alakunkat.

Mindenki a saját tempójában
Szülés után a legtöbb nőnek a csecsemő körüli teendők teszik ki a gondolatait, ha a pici még ráadásul rossz alvó is, akkor eleinte aligha jut energiája az újdonsült anyukának tornázni. Természetesen minden nő ritmusa más és más, vannak, akik már a szülés után két héttel ugyanolyan lapos hasat tudnak „produkálni”, mint a várandósság előtt, de a legtöbb nőnek ennél több időre van szüksége. A lényeg, hogy ne erőltessünk semmit, első a kisbaba, utána bármi, amit szívesen teszünk és belefér. Akinek fontos, hogy szülés után gyorsan visszanyerje az alakját, az tegyen érte, a többiek pedig majd csak később dolgoznak ezen. Természetesen az sem mindegy, hogy a baba természetes úton vagy császármetszéssel jött-e a világra, hiszen ez utóbbi esetben a felépülés is lassabban megy, és a szövetek regenerálódásának hosszabb idő szükségeltetik.

A mozgásra szükség van
Bármennyire is nehéz újra mozogni, tornázni a szülés után, azzal mindannyian egyet érthetünk, hogy mozgás, fizikai aktivitás nélkül lehetetlen visszanyerni a régi formánkat. Ehhez természetesen alapos tervezésre és szervezésre is szükség lesz, hiszen az új életformába be kell iktatnunk a mozgásos tevékenységeket is, és meg kell szerveznünk, ki vigyáz addig a kicsire, amíg mi mozgunk. Eleinte otthon is megoldható a torna, már napi félóra mozgással sokat teszünk azért, hogy erőnlétünket visszanyerjük. Később, ahogy a gyermek növekszik, úgy kezdhetünk mi is intenzívebb mozgásba, ami lehet futás, úszás, edzőtermi edzés (hatékonyan megdolgoztatja a hasizmokat, hamarabb visszanyerhető segítségével a has eredeti formája), vagy csoportos torna, esetleg bármi más, amit a várandósság előtt is űztünk.

A mozgás felépítése szülés után
A szülés után 4-6 héttel kezdjük a mozgást, eleinte tegyünk kiadós sétákat a friss levegőn, és végezzünk otthon fél órás tornagyakorlatokat. A legfontosabb a fokozatosság, lépésről lépésre haladjunk és nehezítsük a gyakorlatokat. Természetesen aki szülés előtt kevesebbet mozgott, annak kevesebb mozgással érdemes kezdeni, de ebben az esetben is nehezítsük fokozatosan a mozgásformát, és egyre több ideig tornázzunk vagy mozogjunk!

Legyünk türelmesek, ne akarjunk azonnal bombázó alakot elérni! Tudnunk kell, hogy szülés után a testünk arra rendezkedett be, hogy a kisbabánkat táplálja, ehhez szükségesek a csípőn, a hason megjelenő zsírpárnák, melyek a szoptatás intenzitásának csökkenésével el fognak tűnni a testünkről.

Amíg szoptatunk, kerülnünk kell az olyan intenzív mozgásokat, amelyek izomláz kialakuláshoz vezetnek, hiszen ez megnöveli a tejsavat a tejben, amit a babák nem szeretnek. Ezért, ha lehet, végezzük az edzéseket mindig szoptatás után.

Az étrend sem mindegy
A mozgás mellett ugyanolyan fontos a megfelelő étrend kialakítása: együnk változatosan, sok zöldséget, gyümölcsöt, vitaminban, ásványi anyagban gazdag ételeket, és kerüljük a túl sok szénhidrátot tartalmazó, a puffasztó hatású és zsíros ételeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.