Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Július 27. 08:00, szerda | Belföld
Forrás: ITE

Szülői dilemmák a gyerekszandál vásárlásakor

Szülői dilemmák a gyerekszandál vásárlásakor

A gyermeklábak egészséges fejlődése szempontjából elengedhetetlen, hogy a fejlődést támogató lábbeliket vásároljunk gyermekeinknek.

Emiatt számos dilemma merül fel a szülőkben, minden szezonváltáskor, amikor újra a cipő, szandál vásárlása előtt állunk.

Milyen a jó gyerekszandál?
A címben feltett kérdésre a válasz meglehetősen összetett. A gyereklábak fejlődését kell ugyanis alapul vennünk, ami nem egyforma egy egyéves, járni tanuló gyermek és például egy iskoláskorú gyermek esetében, más és más szempontok az irányadóak. A lábak alakja, a terhelés eloszlása sem egyforma az egyes életkorokban, tehát nincsenek általános kitételek, mindig a kicsi lábának fejlődési pontját kell figyelembe vennünk.

A legkisebbek esetében sokszor felmerül a lúdtalp, bokasüllyedés kérdéskora, hiszen a szülők a lábak állásából erre a két rendellenességre következtetnek. Pedig a járni tanuló kisgyermeknél még ilyen probléma aligha létezik, csupán a lábhoz képest nagy testsúly, a járás kialakulása miatt állnak „furcsán” a kislábak. Ebben a korban gyakori, hogy a lábfej a lábujjaknál széles, emiatt a széles fazonú cipők, gyerek szandálok a legmegfelelőbbek.

Nagyon fontos minden korban a megfelelő méret kiválasztása, ami szintén kétségekbe ejtheti a szülőket. A legkisebbek még nem tudják megmondani a cipőboltban, hogy nyom-e a cipő vagy két számmal nagyobb, kívülről pedig nehéz megállapítani a helyes méretet, hiába mérjük a gyermek lábát a cipő talpához. A leggyakoribb és legjobb megoldás, főleg a kisgyermekek esetében, amit a webáruházak is alkalmaznak, ti. megadják a cipő belső talphosszát, amit a gyermek lemért talphosszához tudunk hasonlítani. Akkor megfelelő méretű a cipő, ha a belső talphossz kb. 1 cm-rel nagyobb a gyermek lábánál. A gyerek szandálok esetében természetesen sokkal könnyebb a dolgunk, a méret megfelelősége egyértelmű. A méretválasztásra nagyon oda kell figyelnünk, hiszen a túl szoros vagy kisméretű cipő rossz hatással van a láb egészséges fejlődésére.

Az egészséges fejlődés szempontjából meghatározó tényezők még:

- a méret mellett nem mellékes, hogy milyen anyagból készülnek a gyermeknek szánt lábbelik. Fontos, hogy jól szellőző anyagból készüljenek, amelyben nem izzad be a gyerekek lába, legjobbak a természetes anyagokból (pl. bőr) készített lábbelik.
- a rugalmas, kényelmes járáshoz rugalmas cipő szükségeltetik, akár szandált, akár cipőt vásárolunk, keressük a könnyű, rugalmas talppal ellátott cipőket, ez nagyobb korban is fontos.

- a széles lábfejű gyerekek esetében különösen figyeljünk oda arra, hogy a széles lábfejnek legyen elegendő hely a cipőben.

- a cipők hátsó része rendelkezzen ún. kéreggel, mely stabilan tartja a bokát, nem engedi kifelé vagy befelé dőlni.

- ma már kevés gyermekcipőt készítenek fűzővel, inkább csak a nagyobbaknak, ám ennek ellenére elengedhetetlen, hogy a cipő szabályozható, állítható legyen, hogy a biztos, stabil járást biztosítani tudjuk gyermekeinknek.

- a lábak fejlődését alapvetően meghatározó tényező a lábfej, boka izmainak kifejlődése. Ennek érdekében engedjük, hogy sokat legyenek a gyerekek mezítláb, főleg nyáron, és egyenetlen talajon, hogy az izmokat stimulálja a szabad mozgás. Emellett végezhetünk velük tornagyakorlatokat is, a rendszeres foglalkozás meghálálja a fáradságot és a rátöltött időt.

Címkék: cipő, gyerek, szandál

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: