Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Június 05. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szünidei munkával nevelne Hoffmann Rózsa

Szünidei munkával nevelne Hoffmann Rózsa

A fiatalok már a középiskola, egyetem alatt jó, ha elkezdik közeledésüket a munka világához, tapasztalatokat szereznek és elsajátítják az ehhez szükséges pénzügyi ismereteket is – mondta el Dr. Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár. A szünidei munkavállalás nem csupán pénzügyi kérdés, de pedagógiai vonzata is van, valamint jelentős előnyt jelenthet később a fiatal munkavállalók számára.

A fiatalok nagy része csupán az iskola, egyetem végeztével szembesül azzal: nincs elég munkatapasztalata. A közép- és felsőoktatásban tanulók mindennapjait annyira kitöltik a mindennapi iskolai, egyetemi teendők, hogy sokuk az első szárnybontogatások és állásinterjúk során döbben rá, a diákmunka fontosságára vagy éppen az e hiány okozta nehézségekre. A középiskola elvégzése után vagy frissdiplomásként vannak, akik már 4-5 éves munkatapasztalattal rendelkeznek, jelentős előnyhöz jutva ezzel a munkaerőpiacon. Vajon az lenne hát a normális, ha a nyári szünidőben a diákok jó része munkába állna?

A szünidei munkavállalás fontosságára kívánta felhívni a Köznevelési Államtitkárság a figyelmet a kedden tartott sajtótájékoztatón. Hoffmann Rózsa elmondta, kiváló lehetőséget nyújt a nyár arra, hogy a fiatalok megkezdjék közeledésüket a munka világához, s megszerezhessék az ehhez kapcsolódó gazdasági és pénzügyi ismereteket.

'A szünidei munkavállalás nem csupán pénzkereseti kérdés, pedagógiai oldala is van' – hangsúlyozta az államtitkár. Úgy véli a fiatalok a munkatapasztalaton keresztül olyan ismeretekre tehetnek szert a nem formális tanulás keretein belül, melyeket könyvekből vagy a közoktatásban csak sokkal nehezebben érhetnek el. Ugyanakkor kiemelte, hogy minden munkáltatónak pedagógiai szempontokat is szem előtt kell tartania, ha egy fiatalt kíván alkalmazni. Már 15 éves kor után vállalhatnak a fiatalok munkát a szünidőben.

Varga Árpád a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese beszámolójában elmondta, hogy a honlapjukon fiataloknak szóló tájékoztatókat tettek közzé, melyek segítik a munkavállalással kapcsolatos ügyekben való eligazodást. Kiemelte, annak fontosságát, hogy a munkavállalás után a fiatalok lehetőleg győződjenek meg róla, bejelentette-e őket a munkáltató. A szünidei munka is adó- és járulékköteles, azonban ha a fiatalok az iskolaszövetkezeteken keresztül keresnek munkát, a szervezet segít az intézendő ügyekben és ekkor a járulékfizetés alól is mentesülnek a diákok.

Az OrientPress kérdésére, miszerint nem riaszt-e el sok fiatalt a munkavállalással járó bonyolult papírmunka és az adózás gondolata, valamint kapnak-e ebben megfelelő segítséget, Varga Árpád elmondta, ellenőrzik az iskolaszövetkezeteket, melyek megfelelő tájékoztatást és segítséget nyújtanak. Hoffmann Rózsa hozzáfűzte, a felsőoktatási életpálya tanácsadó irodák száma nem teszi lehetővé ennek megállapítását, de véleménye szerint 'az egyetemistákat már nem kell félteni' az ilyen ügyektől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk