Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Szeptember 25. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: orientpress

Tabletet kapnak a védőnők

Tabletet kapnak a védőnők

700 milliós forintból új infokommunikációs eszközöket, köztük tabletet kapnak a védőnők. „A fejlesztések nyomán várhatóan az adminisztrációval töltött idő idő is lerövidül majd, ugyanis gyakori panasz, hogy munkaidő nagy részét papírmunkával töltik a kollégák - mondta Bábiné Szottfried Gabriella miniszteri biztos kedden, a védőnői szolgálat megújításáról szóló budapesti fórumon.

'A cél az Országos Védőnői Szolgálat létrehozásával a jelenlegi finanszírozásban tapasztalt aránytalanságok kiegyenlítése, a tárgyi hiányosságok pótlása. Fontos, hogy magukkal az érintettekkel találkozzak és kikérjem a véleményüket” – mondta az országjáró körúton lévő Bábiné Szottfried Gabriella. A miniszteri biztos előadásában a kormány céljai között említette a rugalmas és részmunkaidős foglalkoztatás bevezetését, a védőnői képzésben történő speciális továbbképzési lehetőségek kidolgozását, valamint a szervezet hungarikummá nyilvánítását. Elmondta, a Magyar Védőnők Egyesülete, Magyar Örökség díjat vehetett át Magyar Tudományos Akadémiában múlt hét szombaton.

„Budapest az ország egészségügyi ellátásában kiemelkedő szerepet foglal el” – mondta a rendezvényen Dr. Pesti Imre. A fővárosi kormánymegbízott emlékeztetett, 1915-ben merült fel annak a lehetősége, hogy megszerveződjön a nemzet gyarapodását segítő védőnői szolgálat. „Budapesten a csecsemőhalandóság tekintetében kedvezőbb a helyzet, mint az ország egyéb területén. A fővárosban is jelen vannak azonban a vidékre jellemző jelentős különbségek, nagy eltérés van az egyes kerületek között” – fogalmazott a kormánymegbízott.

„A védőnők munkája nyomán jelentősen, napjainkra az Európai uniós átlag alá csökkent a csecsemőhalandóság hazánkban” – ismertette Dr. Homor Zsuzsanna fővárosi és megyei tisztifőorvos. Elmondta, az elmúlt közel 100 évben rengeteget változott az védőnői munka, és feladatkör. Egyre nagyobb figyelmet kapott a megelőző tevékenység, az egészségmegőrzés, és az egészséges életmódra való nevelés. „A védőoltási rendszer tekintetében nemzetközi összehasonlításban is nagyon jó helyzetben vagyunk, amely egyértelműen a védőnőknek köszönhető” – hangsúlyozta Dr. Homor Zsuzsanna.

Az országos átlagnál alacsonyabb a betöltetlen védőnői állások száma Budapesten, 472 helyből, 462 betöltött. Azonban a fővárosban dolgozó védőnők nagyjából 60 százaléka 30 és 55 év közötti. 10 százalék körüli a 30 évesnél fiatalabb, míg hozzávetőleg 30 százalék az 55 évesnél idősebb. Ezért a munkaerő pótlásáról gondoskodni kell – emelte ki előadásában Gulyásné Kedves Magdolna, fővárosi és megyei vezető védőnő, aki arra is figyelmeztetett, hogy a jogszabályban maximált 250 fővel szemben, 261 fő jut 1 védőnőre a fővárosban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.