Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2013. Március 25. 08:11, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Tájházakról és az oktatásról Szentendrén

Tájházakról és az oktatásról Szentendrén

A tájházak szemlélet- és közösségformáló erejéről és az oktatásban betöltendő szerepéről is beszélt Halász János kultúráért felelős államtitkár annak a kétnapos konferenciának a megnyitóján, amely a Tájházszövetség alapításának 10. évfordulója alkalmából kezdődött pénteken Szentendrén - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkársága az MTI-vel.

„Egy jól működő, a közösség tagjai által a sajátjának érzett tájház egyszerre eredménye, kifejeződése és inspirálója a közösségi összefogásnak, melyre talán minden eddiginél égetőbb szükség van. Szemlélet- és közösségformáló erejüket az adja, hogy egyszerre nyújtják a lokális kötődés és a közösséghez tartozás, valamint a gyökereink, akár a személyes múltunk megismerésének élményét. Ezáltal a helyi oktatási-nevelési tevékenységnek is fontos, kiemelt helyszínei lehetnek” - idézi a közlemény az államtitkár szavait.

A Magyarországi Tájházak Szövetsége megalakulásának 10. évfordulója alkalmából rendezett kétnapos szakmai tanácskozáson szó volt a hagyomány és a helyi identitás megőrzéséről, az épített örökség védelméről és a magyarországi nemzetiségi tájházakról éppúgy, mint a szlovákiai, erdélyi, burgenlandi és vajdasági magyar tájházakról.

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban rendezett tanácskozáson értékelték a Tájházszövetség egy évtizedes munkájának eredményeit, és számba vették a szakma magyar és európai kilátásait is - olvasható az összegzésben. A programok mellett a Tájházszövetség tíz évét bemutató fotókiállítás is nyílt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 13:30, csütörtök | Bulvár

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek 500 éve eltűnt templomát Visegrádon

A Zsigmond király idején épült Szűz Mária templom romjait találták meg egy teniszpálya alatt, a visegrádi műemlékegyüttes újjászületését megelőző régészeti feltárás során.

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Életmód

Művészetek Völgye - Csaknem háromezer program az idei fesztiválon

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen

Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen az országba - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, Budapesten.

2024. Május 09. 09:43, csütörtök | Sport

Konferencia Liga: Elsőként a Fiorentina jutott döntőbe