Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2016. Április 13. 09:00, szerda | Helyi
Forrás: Kultúra.hu

Tájházvezetőket díjaztak

Tájházvezetőket díjaztak

A Magyarországi Tájházak Szövetsége április 9-én tartotta éves közgyűlését Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.

A rendezvényen ünnepélyes keretek között díjazták az Év tájházvezetőjét, Spanics Ágnest, és első alkalommal adták ki a Szablyár Péter Emlékplakettet Juhász László részére.

Idén az Év tájházvezetője Spanics Ágnes, a Somogyszobi tájházat működtető Vilma háza Alapítvány elnöke lett, aki magas színvonalú tájházvezetői, hagyományőrző és közösségteremtő munkája elismeréseként kapta a szakmai elismerést. Spanics Ágnes a kezdetektől aktívan egyengeti a Puskás Vilma ház sorsát. Testvérétől, Spanics Katalintól 2010-ben vette át a Vilma Háza Alapítvány elnöki feladatait, amikor pedagógusi pályáját az iskolában befejezte, nyugállományba vonult. Ettől kezdve szinte minden idejét, energiáját annak szentelte, hogy továbbgondolja Somogyszob múltjának hagyományait. Célul tűzte ki, hogy szokásaikat a helyi és az idelátogató fiatalok és az idősebb nemzedék számára egyaránt érdekessé tegye, és a látottakat, hallottakat élményként éljék meg.

Az alapítvány 45 tagjával együtt gondolkodva olyan múzeumpedagógiai tevékenység indult be Vilma házában az elmúlt években, mely nemcsak a helyi iskola tanulóinak, hanem a tájházba látogató diákcsoportoknak is lehetőségeket kínál új ismeretek szerzésére, azok gyakorlatban történő kipróbálására. Az egész évet felölelő programkínálat a hagyományos paraszti kultúra hétköznapjait, ünnepeit eleveníti fel, kiegészítve a paraszti étkezés azon elemeivel, melyek gyakran „látogatófogók” is lehetnének.

A Szablyár Péter Emlékplakettet első alkalommal adta ki a Magyarországi Tájházak Szövetsége. A szervezet 2015. október 2-án, Terényben megtartott közgyűlésén határozta el az elismerés megalapítását, amellyel a Tájházszövetség a tájházak ügyéért hosszabb időszakon keresztül végzett kitartó és elkötelezett munkát kívánja elismerni. Az első, 2016. április 9-én történő átadást követően kétévenként ítélik oda a plakettet. Györfi Balázs szobrász munkáját, a Szablyár Péter Emlékplakettet a szövetség első alkalommal Juhász Lászlónak, a Mezőcsáti Tájház tulajdonosának adományozta. Példaértékű, tudományos hitelességű, elkötelezett, a népi építészeti értékeket őrző tevékenységét és múzeumpedagógiai munkásságát ismerte el a Magyarországi Tájházak Szövetsége, egyúttal tisztelgett alapító ügyvezető elnöke, Szablyár Péter emléke előtt.

Juhász László két kiadványt is magáénak tudhat. Az egyik általa jegyzett könyv címe: A településszerkezet és az építkezés változásai Mezőcsáton a kezdetektől a 20. század végéig, a másik címe: Egy népi műemlék Mezőcsáton, mely saját tájházát mutatja be. Juhász László az évente megrendezett tájházas találkozók rendszeres résztvevője, programjaival kapcsolódik az országos tájházas rendezvényekhez. 2010-ben a Magyarországi Tájházak Szövetsége „Az év tájházvezetője” cím adományozásával ismerte el kiemelkedő tevékenységéért.

A díjakat dr. Bereczki Ibolya elnök, dr. Páll István, a Felügyelő Bizottság tagja és Hegedűsné Majnár Márta ügyvezető elnök adta át.

Fotó: kultura.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt