Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. November 03. 14:17, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Átalakítják a háziorvosi rendszert - jön az e-recept

Átalakítják a háziorvosi rendszert - jön az e-recept

Megerősíti a kormány a háziorvosokat, s ennek egyik lépéseként megújul az úgynevezett praxisjog.

A részletekről szólva Szócska Miklós egészségügyi államtitkár elmondta, a továbbiakban is mindenütt egységes szabályozást vezetnek be az önkormányzati feladatként működő, területi elvhez kötött háziorvosi ellátásnál – számol be róla a Magyar Hírlap.

Emellett praxiskezelő központot is létrehoznak – jelentette be az államtitkár. Az ehhez szükséges pénzt a jelenleg negyvenhatmilliárd forint többlettel rendelkező Egészségbiztosítási Alap szolgáltatja, indulásként kétmilliárd forinttal. A kezelő biztosítja majd az idők során elértéktelenedett praxisok adásvételét, hosszú lejáratú, kamatmentes hitelt nyújtva a vásárlónak. Ezzel elsősorban a fiatal háziorvosokat célozzák meg, akik anyagi források híján képtelenek praxist vásárolni, így felfrissülhet a háziorvosi kar is. A jövő évtől bevezetik az elektronikus receptet, azaz több lépést is tesznek az alapellátás érdekében. A jogszabályok az év végéig megszületnek. Korszerűbbé válik a gyógyszerek támogatási rendszere is, hangsúlyt kap a betegek személyes felelősségvállalása. Az a páciens, aki pontosan betartja orvosa előírásait, és ha kell, hajlandó változtatni életvitelén, az orvosságához rendelt teljes támogatást megkapja. Központilag finanszíroznak majd a járóbeteg-ellátásból átsorolt egyes gyógyszereket a kórházi ellátáson keresztül – tette hozzá Szócska –, így azokat az intézményben ingyen kapja meg ezentúl a beteg. Támogatásra számíthatnak az alacsony forgalmat lebonyolító gyógyszertárak, az államtitkár szerint biztosítani kell fennmaradásukat.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni