Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Szeptember 28. 08:07, szombat | Helyi

Találkozás Szász Enikő temesvári színművésznővel

Találkozás Szász Enikő temesvári színművésznővel

Színművésznő, rendezvényszervező, a Temesvári Magyar Nőszövetség elnöke és büszke nagymama, aki amikor csak teheti, siet a Szentendrén élő unokáihoz. Kanyó Erika október 2-i kulturális estjének Szász Enikő lesz a vendége.

Egy unitárius pap lányaként jött világra a székelyföldi Gagyon. Amióta az eszét tudja - az óvodás kori szavalásokkal kezdődően a középiskolai színjátszáson át – színésznő akart lenni. 1976-ban végzett a Marosvásárhelyi Színművészeti Főiskolán és Sepsiszentgyörgyön kezdte a pályafutását.

Férjével, Dukász Péter színművésszel ott szerettek volna letelepedni, ám azután, hogy Péter édesanyja, a népszerű színésznő, Dukász Anna egy nyugati út során az Egyesült Államokban maradt, nem engedték meg a házaspárnak, hogy a Székelyföldön maradjanak. Temesvárra „száműzték” őket, és váltak meghatározó tagjaivá a Csiky Gergely Állami Magyar Színháznak. Utóbb mindketten rendeztek is színdarabokat, és folyamatosan turnéztak a színházzal a Székelyföldön és az erdélyi szórványban. Enikő később másfél évig a temesvári színház igazgatója is volt.

Dukász Péterrel a Prah című darabban

A ’90-es években, két esztendőnyi kényszerpihenő alatt (a színházigazgatóval történt nézeteltérés miatt) Bárányi Ferenc parlamenti képviselő irodáját vezette, amelynek köszönhetően sokkal közelebb került a társadalmi kérdésekhez. A tapasztalatai mentén merült fel benne az ötlet egy civil szervezet létrehozására, s alapította meg a Temesvári Magyar Nőszövetséget, amelynek mind a mai napig elnöke. A szövetségen belül humanitárius és oktatás-nevelési tevékenységek mellett közművelődési események, képzőművészeti kiállítások, koncertek szervezésével, valamint könyvkiadással kezdett foglalkozni.

Napjainkban Szász Enikő a rendezői és színésznői munkája mellett több - színjátszáshoz, kulturális élethez fűződő – ötletet valósított meg. Ő indította el a később TESZT néven joggal nagy hírnevet szerzett színházi fesztivált, és 24 alkalommal megszervezte a Bánsági Magyar Napok közművelődési rendezvénysorozatot.

Legnagyobb sikerének a két gyermekét tartja. Szabadidejét legszívesebben a Szentendrén élő három unokájával tölti.

Szász Enikővel október 2-án 18 órától lehet találkozni a Kék Duna Házban (Szentendre, Dunakorzó 5.), ahol Kanyó Erika, az est háziasszonya beszélget a színésznővel a színjátszás világáról és gazdag tapasztalatokkal teli életéről.

Fotók: temesvaros.ro

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.