Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Február 07. 15:05, péntek | Belföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

Tanácsos kerülni kétféle hipót a rosszul záródó kupakjaik miatt

Tanácsos kerülni kétféle hipót a rosszul záródó kupakjaik miatt

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma által ellenőrzött 15 különböző fehérítő közül két hipó csomagolásával volt gond,

a szakemberek azt sem voltak restek kiszámolni, hogy hatóanyag-tartalmuk arányában mennyibe kerül a vizsgált fehérítőszerek használata - közölte a minisztérium pénteken az MTI-vel.

A labor a folteltávolításhoz használt fehérítőszerek - egyrészt textilkímélő, oxigén alapú folttisztítók, másrészt klórtartalmú fertőtlenítők - hatóanyag-tartalmát és ár-érték arányát vizsgálta. A nyolcféle textilkímélő fehérítőszer esetében az aktív oxigén tartalmat ellenőrizték. A vizsgálat szerint mindegyik termék összetétele megfelelt a címkén feltüntetett adatoknak, és a csomagolásuk is biztonságos volt. Az árukban azonban közel tízszeres szórást tapasztaltak a szakemberek, 1 gramm vagy 1 milliliter hatóanyag ára a legalacsonyabb, 13,1 forintos tételtől egészen 117,5 forintig terjedt.

A peroxid-tartalmú termékekhez képest a hagyományos háztartási hipó és a klórtartalmú fehérítő, fertőtlenítő szerek ára kisebb eltérést mutatott, ezekből 1 grammnyi vagy milliliternyi hatóanyag legalább 3,2 forintba, de legfeljebb 23,3 forintba került. A laboratórium két hipónál megállapította, hogy a rosszul záródó kupak miatt használatuk nem biztonságos. A fehérítőszerek vizsgálatának eredményei a kormany.hu honlapon, az ITM oldalán olvashatóak.

A közlemény idézte Keszthelyi Nikolettát, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkárát, aki elmondta: a nem megfelelően záródó csomagolás komoly termékbiztonsági kockázatot jelent, mert a hipók akár súlyos bőrirritációt vagy szemkárosodást is okozhatnak. A vizsgálatok szerint veszélyes termékek lekerültek a boltok polcairól, a fogyasztóvédelmi hatóság megtiltotta forgalmazásukat és értékesítésüket.

A klórtartalmú tisztítószerek nagyon hamar veszítenek hatékonyságukból, a hipó minőség megőrzési ideje mindössze néhány hónap. Ezért minden háztartásban érdemes megnézni, hogy biztonságos és fehérítésre, fertőtlenítésre még mindig alkalmas terméket tartanak-e otthon, hiszen a hagyományos hipóból sokan évekig használnak egy-egy flakont.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium folyamatos fogyasztóvédelmi jelenléttel járul hozzá ahhoz, hogy kizárólag jó minőségű, mindenféle egészségkárosító hatástól mentes árucikkek jussanak el a magyar vásárlókhoz. A különböző tisztítószerek célzott vizsgálata a mosó- és fehérítőszerek után még februárban újabb termékkörrel folytatódik - olvasható a tárca közleményében.

Címkék: ellenőrzés, hipó, kupak

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.