Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 20. 18:41, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Tapolca részt vállalna a tavasbarlang üzemeltetésében

Tapolca részt vállalna a tavasbarlang üzemeltetésében

Tapolca önkormányzata részt vállalna a város legnagyobb idegenforgalmi attrakciója, a tavasbarlang működtetésében, annak fejében, hogy a bevételekből is részesülhessen

- mondta Császár László (Fidesz) polgármester pénteken az MTI-nek. A barlangot üzemeltető Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság az MTI érdeklődésére közölte: Magyarországon a barlangok kizárólag a magyar állam tulajdonában, és a jogszabályok szerint a nemzeti parki igazgatóságok kezelésében állnak.

Császár László elmondta: a létesítményt évente több mint százezren látogatják, a helyi képviselő-testület döntése alapján kezdeményezték a tulajdonos magyar állam képviseletében eljáró szervezetnél és a nemzeti parknál, hogy az önkormányzat részvételével alapítsanak közös gazdasági társaságot.
Az alapító okiratban rögzítenék azt is, hogy az üzemeltetésre létrehozott cég tevékenységének eredményét meghatározott mértékben a Tapolcai-tavasbarlang fenntartásához szükséges karbantartási, és felújítási feladatokra kell fordítani - tette hozzá.
Hangsúlyozta: az évi mintegy százmillió forintos bevételű barlang üzemeltetésén azért változtatnának, hogy a közös működtetéssel csökkentsék a várost terhelő költségeket. Időszakosan és éves szinten is jelentős kiadást jelent a városnak a védett természeti értékhez köthető marketingmunka, mivel a kiadványok és kiállítási megjelenések költségének meghatározó hányadát Tapolca fedezi. Emellett a város biztosítja a látogatóknak a kulturált környezetet, a parkolást, és üzemelteti a turisztikai információs irodát.
A polgármester tájékoztatása szerint az ügyben még a nemzeti park válaszára várnak. Azt mondta, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park üzemeltetési költségei jóval alacsonyabbak a bevételnél, a városnak pedig nyereséget nem, csak költséget jelent a tavasbarlang. Szükségesnek tartanák egy a barlanghoz kapcsolódó fogadóépület létesítését is, amely megszüntetné a távozók és érkezők keveredésével jelenleg uralkodó "kaotikus állapotot", de a város nem nyújthat be pályázatot a tavasbarlangot érintő fejlesztésekhez. A közös nonprofit társaság ezt a problémát is orvosolná - vélekedett Császár László.
Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója azt közölte az MTI-vel, hogy Magyarországon a barlangok kizárólag a Magyar Állam tulajdonában, és jogszabály rendelkezése alapján a nemzeti parki igazgatóságok kezelésében állnak. "Nemzeti érdek, hogy a fokozottan védett Tapolcai-tavasbarlang értékeit óvjuk és megőrizzük, ezért a barlang üzemeltetését igazgatóságunk látja el" - mondta, hozzátéve, hogy jelenleg a barlang felújítását végzik uniós forrásból.
Elmondta, hogy folyamatban van egy korszerű látogatóközpont kialakítása, melyet szintén uniós forrásból a nemzeti park hoz létre. Véleménye szerint a felújított barlang és a tervezett látogatóközpont olyan turisztikai vonzerőt jelentenek a városnak, amely önmagában megsokszorozza az egyébként idelátogatók számát, így Tapolca fenntartható fejlődéséhez is hozzájárulnak. Hozzátette: a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság minden olyan együttműködésre nyitott, amely fejleszti a turizmust, példaként a közös marketinget, és programcsomagok kidolgozását említette.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.