Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2014. Május 05. 12:18, hétfő | Életmód
Forrás: ITE

Te is sokat tehetsz az egészségmegőrzés érdekében!

Te is sokat tehetsz az egészségmegőrzés érdekében!

A közismert mondás szerint az egészség a legnagyobb kincs, ezért az egészségmegőrzés fontosságát egyre többen ismerik fel.

Rohanó világunkban ugyanis egyre több ember küzd a mindennapos stressz okozta panaszokkal, az egészségtelen táplálkozás és mozgásszegény életmód következményeivel. Az életminőséget döntően meghatározza az egyén látásmódja, gondolkodásmódja. Nem véletlen az ismert kérdés: a pohár félig üres vagy teli? Ezért elengedhetetlen tényező a lelki egészséggel foglalatoskodás, hogy megtaláld a lelki békéd a mindennapokban, és minél kevésbé zaklassanak fel a különböző zavaró hatások.

Milyen lépéseket kell tenned az egészségmegőrzés érdekében?
Első lépésként tudatosan meg kell keresned azokat a területeket az életedben, ahol úgy érzed, nem teszel meg mindent, hogy egészséges légy. Ez lehet akár a rendszeres nassolás, a hektikus étkezés, valamilyen káros szenvedéllyel élés, az akaratgyengeség a rendszeres testmozgásra vagy épp aggódó/haragos gondolkodásmódod. Így az egészségmegőrzés helyett a káros szokásaiddal felőrlöd a tartalékaidat.

A második fontos lépés a döntő elhatározás és állhatatos kitartás. Talán ez a legnehezebb folyamat. Úgy tartják, egy régi beidegződés tartós megváltoztatására legalább 21 nap szükséges, amíg új szokásod a mindennapok részévé válik. Ugyanakkor újra és újra előjöhet a régi emlékek csábítása, eltunyulni a megkezdett új úton. Az egészségmegőrzéssel bizony napi szinten kell foglalkoznod, nap mint nap kell tenned önmagadért. Ez nem azt jelenti, hogy néha nem lehetsz gyenge, de ha valódi eredményt akarsz elérni az egészségmegőrzés területén, akkor bizony erőfeszítéseket kell tenned és következetesnek kell lenned önmagaddal szemben.

Te is sokat tehetsz az egészségmegőrzés érdekében!

Akkor jársz jó úton, amikor az egészségmegőrzés már nem erőfeszítés, hanem életformád részévé válik. Sőt, akár hiányérzeted van, ha nem az új szokásodnak megfelelően cselekedsz. Olyan például, mint amikor kihagyod a fogmosást... Azonban az önmagaddal való viszony sose legyen bűntudattal vagy teljesítménykényszerrel terhelt. Ideálisan örömed leled abban, amit csinálsz, ahogyan élsz. Ezért nagyon fontos megvizsgálnod, hogy amikor megváltoztatod életed egy részét és egészséged megőrzésében lépéseket fontolgatsz, azt is megvizsgáld hosszú távon is képes leszel-e kitartó lenni, tudsz-e azonosulni a kitűzött céllal. Ha igen, akkor a kitűzött egészségmegőrzési terved biztosan révbe ér.
Egészségmegőrzés érdekében kitűzhető célok és azok megvalósításai

Legyen az elméd harmonikus! Amikor egészségről beszélünk kikerülhetetlen az az érzelmi állapot, amiben tartózkodsz a mindennapok során. Ezt pedig a gondolkodásmódod, szavaid, tetteid határozzák meg. Ha nem vagy összhangban azzal, amit érzel és gondolsz, és ez nincs rád pozitív hatással, akkor csak egyre nagyobb érzelmi válságba kerülsz. Ezért fontos, hogy nap mint nap tegyél az elméd egészségéért.

1. Válogasd meg mit gondolsz, mit mondasz másokról és önmagadról, milyen érzésekkel fordulsz önmagad és környezeted felé.
2. Nézd meg milyen emberekkel veszed körül magadat: azok pozitívak, lelkesítőek, segítőkészek? Vagy épp ellenkezőleg csak lehúznak és visszatartanak a céljaid megvalósításában? Utóbbi esetén vedd fontolóra, hogy minél kevesebb időt tölts velük.
3. Elméd lecsendesítésére és belső béke megtalálására gyakorolhatod a meditációt, végezhetsz önkéntes munkát, vagy kirándulj nagyot a természetben!
4. Figyelj arra, hogy ne szívjon be a virtuális világ, ne ragadj oda az okostelefonodhoz, laptopodhoz, ápold a kapcsolataid és éld a valós életed!

Törődj a testeddel! A fizikai formád a belső lélek temploma. Szolgál téged, hogy jó lehessen a közérzeted, ezért azonban neked is tenned kell, mindennap gyakorolnod az egészségmegőrzés alábbi lépéseit:

• Táplálkozz változatosan, tudatosan válaszd az egészséges, nem feldolgozott ételeket! Kerüld az adalékanyagokkal teli, a túl feldolgozott élelmiszeripari termékeket.
• Figyelj a napi folyadék fogyasztásodra, mely igényedtől függően (egy felnőtt számára) min. 2,5-4 liter tiszta víz legyen!
• Kerüld tudatosan a káros szenvedélyeket így a dohányzást, a mértéktelen alkohol és kávé fogyasztását, ne válj rabjává semmilyen narkotikumnak!
• Mozogj rendszeresen elkerülve az elhízást, fedezd fel a mozgás örömét!

Ha követed a fent említett egészségmegőrző lépéséket, biztos lehetsz abban, hogy jelentősen hozzájárultál testi és lelki egészséged megőrzéséhez, a boldog és hosszú élet kiteljesedéséhez. Élj a lehetőséggel és kezdj el tenni az egészségmegőrzés érdekében még ma!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:06, kedd | Életmód

Egyre többen választanak több streamingszolgáltatót

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 09:48, hétfő | Életmód

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen, pedig 72 százalékuk szerint fontos a rendszeres testmozgás

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.