Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Február 04. 14:43, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Ítéletidő: rekordmínuszok és behavazott városok

Ítéletidő: rekordmínuszok és behavazott városok

Az idei tél leghidegebb éjszakáját regisztrálták Németországban szombatra virradóra: a német időjárási szolgálat (DWD) mínusz 27,3 fokot mért az ország déli részén fekvő Oberstdorfban.

Garmischban mínusz 21,9 fokra csökkent a hőmérséklet. A tengerparti részeken enyhébb időjárás honolt, Helgoland szigete mínusz 6 fokkal Németország legmelegebb helyének számít. Keleten is engedett szorításából a tél: Görlitzben mínusz 13 fokot mértek, míg egy nappal korábban még 18 fokot mutatott a hőmérő.

Hó borítja Olaszországot

Olaszország középső és déli részén heves havazás és szibériai eredetű szél keseríti meg az állampolgárok hétvégéjét. Hó esett Calabria és Basilicata régiókban, és az Appenninekhez tartozó Irpinia-hegységben is több mint 70 centiméteres hó hullott. A dél-olaszországi Apulia régióból és Nápolyból is havazást jelentettek.

Észak-Olaszország is a tél szorításában van: Bolognát szombat reggelre vastag hótakaró fedte be, Triesztben a szél sebessége elérte az óránkénti 130 kilométert. A hőmérő higanyszála ott mínusz 5, Torinóban mínusz 10 fokra esett. A Róma–Pescara autópályát lezárták a forgalom elől. Az olasz közúti rendőrség felhívta az autósokat, hogy egyelőre mondjanak le a közép-olaszországi autós utazásokról.

Káosz a fővárosban

Az Alitalia olasz légitársaság szombaton negyven járatát törölte a római Fiumicino repülőtéren. Az egész olaszországi légi közlekedésben késések vannak, és a vasúti forgalmat is megnehezíti a rendkívüli időjárás.

Rómában a havazás kaotikus állapotokat idézett elő, a forgalom – főként a belvárosban – részlegesen megbénult. Gianni Alemanno polgármester felszólította az autósokat, hogy átmenetileg mondjanak le gépkocsijukról.

Rekordok Svájcban

Svájcban több város számára a szombatra virradó éjjel az elmúlt harminc év leghidegebb éjszakáját hozta. A Schwyz kantonbeli Glattalpban mínusz 34 fokos rekordhideget mértek. Graubünden kantonban mínusz 30, a Svájci fennsíkon mínusz 15-20, Genfben mínusz 10 fokra esett vissza a hőmérséklet. A Neuchatel kantonbeli Brevine-ben 1987-ben mért mínusz 41,8 fokos rekordot azonban még nem sikerült túlszárnyalni.

Halottak Lengyelországban

Lengyelországban 45-re emelkedett a fagyhalálok száma a rendkívüli hideghullám mintegy két héttel ezelőtti kezdete óta: az elmúlt 24 órában újabb nyolc áldozatot regisztráltak – közölte a rendőrség szombaton. A leghidegebb hőmérsékletet – mínusz 27 fokot – az ország északi részén regisztrálták. Tavaly november eleje óta összesen 88-an haltak meg kihűlés következtében.

Megbénult Bosznia

Egész Boszniát megbénította szombaton a két napja szakadó hó. Délen meghalt egy beteg, akihez a mentők a behavazott utak miatt nem tudtak eljutni. Szarajevót egyméteres hó fedi, a főváros körüli hegyekben a hótakaró vastagsága a két métert is eléri. Ivo Joszipovics horvát és Borisz Tadics szerb elnök a Szarajevó környékén lévő jahorinai síparadicsom egyik szállodájában rekedt, ahol pénteken regionális politikai találkozót tartottak.

Szarajevóban szombat reggel leállt a közösségi közlekedés, több villamos péntek este óta a hó fogságában van. A boszniai fővárosnak csupán néhány fő útvonala és pár hozzájuk csatlakozó mellékútja járható. A főváros utcái kihaltak, alig néhány ember merészkedik ki a házából.

Az afgán fővárosban, Kabulban le kellett zárni a legnagyobb repülőteret a sűrű hóesés miatt. A közlekedési minisztérium szóvivője közölte, hogy az odavezető utakat nagy erőkkel tisztítják, és szombat délutánra ismét megnyithatják a légikikötőt. Kabul sok útvonala járhatatlan a havazás miatt, és le kellett zárni a Hindukus-hegységen átvezető Szalang-hágót is, amely az ország északi részét köti össze az afgán fővárossal.

Havazás Algériában

Bekopogott a hideghullám Algériába is: hét év óta először havazott a fővárosban. A szokatlan időjárás számtalan kényelmetlenséget okozott az algíriaknak, de az ország több más térségében is. Utakat kellett lezárni, szakadozik az áram- és a gázszolgáltatás. A helyi sajtó beszámolója szerint az utóbbi 48 óra alatt bekövetkezett közlekedési balesetekben egy tucat ember vesztette életét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése