Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Augusztus 16. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: orientpress

Tényleg olyan egészséges a joghurt?

Tényleg olyan egészséges a joghurt?

Amellett, hogy finom, segít az emésztésben, élőflórát és probiotikumokat tartalmaz, védi a bélbaktériumokat, egyszóval egészséges – gondolják sokan a gyümölcsjoghurtról.Tényleg így van? A Tudatos Vásárlók Egyesülete 16 gyümölcsjoghurtot tesztelt - elsősorban a cukor és gyümölcshányad szempontjából - táplálkozástudományi szakértő segítségével, hogy kiderüljön, egészséges finomság vagy inkább cukros édesség a gyümölcsjoghurt.

A fogyasztó joggal várhatja el, hogy a termék valódi gyümölcsöt és kevéscukrot tartalmazzon, és ne aromák, színezékek, valamint glükóz-fruktóz szirup biztosítsa az ízét és a színét, ezért az értékelés szempontjait e kritériumok mentén határozták meg.

A vizsgált termékek minősége széles skálán mozog: míg egyes termékek 9–12g gyümölcsöt tartalmaztak, addig a kevésbé gyümölcsösek csupán 2g-ot. A cukortartalom tekintetében is hasonló az eredmény. Bizonyos termékeknél nagyon nagy ahozzáadott cukorés fruktóz-glükóz szirup aránya (6g-tól 12g-ig terjed). Sajnos a becslést nehezíti, hogy a cukortartalom feltüntetésénél együtt szerepel a tejcukor és a hozzáadott répacukor, cukorszirup.

A 16 gyümölcsjoghurt közülkét termék, a Cserpesepres joghurt és aSpar Natur Bioszamócás gyümölcsjoghurtért el előkelő helyezést, mert
teljes értékű gyümölcsöt tartalmaznak a hozzáadott cukormennyiségnél nagyobb arányban, valamint az összetételt tekintve a Cserpes joghurt egyáltalán nem tartalmazott adalékanyagot, míg a Spar termékben csak természetes anyagokat (pektin, céklalé) találtak – igaz, ezek sem feltétlenül szükségesek a termék kialakításához.

Annak ellenére, hogy aCserpesaz összes pontszámot tekintve első helyen végzett, a címkeinformáció terén még van hova fejlődniük,tápanyagtáblázat ugyanis nem található a címkén.

Alegrosszabberedmények a kevés gyümölcs-, nagy cukortartalom és a sok adalékanyag miatt születtek. Ezért érdemelte ki a Danone Könnyű és Finom epres gyümölcsjoghurtja az utolsó helyet. Ebben a termékben a sok adalékanyag és cukor mellé valódi gyümölcs helyett csak gyümölcskoncentrátum került.

Nem sokkal kapott jobb értékelést az Alföldi Tej Kft. által gyártottMagyar joghurt.Bár ez több gyümölcsöt tartalmazott, mint a legrosszabb minőségű Danone, sok pontot veszített az adalékanyagok (aroma, stabilizátor, színezék, savanyúságot szabályozó anyag, tartósítószer), a magas cukortartalom és a hiányos címkeinformáció miatt.

Külön érdekessége a tesztnek, hogy aDanone hat termékea magas gyümölcs- és viszonylag alacsony cukortartalmú jobb minőségtől a sereghajtó gyenge kategóriájúigszéles skálánszerepel, viszont az adalékanyaggal egyiknél sem spórolnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton