Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2016. Június 25. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Területi önkénteskiképző központokat hoz létre a honvédség

Területi önkénteskiképző központokat hoz létre a honvédség

Önkéntes tartalékosokat kiképző bázisokat hoz létre a honvédség - jelentette be a honvédelmi miniszter Szentendrén.

A meglévő tíz helyőrségre építve területi, az önkéntes tartalékosokat kiképző bázisokat hoz létre a honvédség, ezzel párhuzamosan pedig kiképzi azokat a katonákat, akik részt vesznek majd az önkéntesek felkészítésében - jelentette be a honvédelmi miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón, Szentendrén.

Simicskó István közölte: az a cél, hogy mind a 197 járásban tevékenykedjen legalább egy századnyi önkéntes tartalékos erő. Vagyis az ideális az volna, ha mintegy húszezer tartalékost képeznének ki a következő években - mondta.

Az ezzel kapcsolatos kormánydöntés már megszületett, a részletes ütemterv még jóváhagyásra vár - tette hozzá a miniszter, amikor a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján megtekintette a kiképzők felkészítésének egy mozzanatát.

Emlékeztetett arra, hogy ugyan 2004-ben megszűnt a sorkatonaság, de ezzel párhuzamosan nem kezdődött el az önkéntes tartalékosi rendszer kiépítése. Ez csak 2010-ben történt meg, addig mindössze 17 tartalékos katonát tartott nyilván a honvédség.

A rendszer pedig annál is inkább szükséges - hangsúlyozta -, mert tartalék nélkül nincs haderő, vagyis a biztonságra áldozni kell.

Ezzel kapcsolatban kiemelte: a kormány vállalta, hogy 2026-ig évről évre 0,1 százalékkal növeli a GDP-hez viszonyított védelmi költségvetését. Ugyanis míg a NATO elvárása 2 százalék lenne, addig Magyarország csak a GDP-je 0,8-0,9 százalékát fordítja védelmi célokra.

A források növekedése teszi lehetővé a következő években az önkéntes tartalékos állomány bővítését - fűzte hozzá.

Simicskó István azt mondta, a rendszer új alapokra helyezésének az is célja, hogy nemzeti üggyé tegye a haza védelmét, ily módon társadalomformáló szerepet is betöltve erősítse a hazaszeretetet.

A sajtótájékoztatót követően a honvédelmi miniszter betekintett a megalakuló kiképző századok módszertani felkészítésébe, alaki, katonai közelharc- és lőkiképzésébe.

Ha érdekelnek a hasonló tartalmú cikkek, lájkold a Facebook oldalunkat: Infováros Szentendre ... és ne felejtsd el a cikket megosztani az ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.