Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2016. Június 27. 09:00, hétfő | Helyi
Forrás: Eleven Emlékmű Szentendrén

Tiltakozáshullám a Turul szobor körül

Tiltakozáshullám a Turul szobor körül

Tiltakozáshullám bontakozott ki Szentendrén, a sok vitát kiváltott, teljes körű engedélyekkel nem rendelkező, most mégis épülő turul szobor körül.

Péntek délután egy aktivista akadályozta meg az illegális munkálatokat, minek következtében estére antiszemita üzenetet megfogalmazó transzparens hirdette a helyszínen: „Akit zavar a turul szobor, költözzön Izraelbe! Magyarország a mi hazánk! Isten áldd meg, a magyart!”

Az ElevenEmlékmű és az Eleven Emlékmű Szentendrén csoport aktivistája (aki korábban az Eleven Emlékmű Szentendrén csoport által, a turul ügyben kezdeményezett, nyilvános, köztéri, társadalmi párbeszédet is moderálta) a turult tartani hivatott, éppen épülő oszlopra mászva akadályozta meg a szoborállításimunkálatokat 2016. június 25-én, péntek kora délután. Az építkezők rendőrt hívtak, akik az igazoltatást követően végül nem állították elő a tiltakozó aktivistát, aki csak azt követően mászott le a szobor talapzatról, hogy az építők elhagyták teherautójukkal a helyszínt.

A héten ez már nem az első tiltakozó akció. Helyi lakók levélben fordultak a polgármesterhez, amelynek legfontosabb üzenete, hogy közös, nyílt, lakossági fórumon szeretnék megbeszélni a turul ügyét. 2016. június 22-én, szerda este Szapu Dániel intermédia művész és környékbeli lakók egy fény installációt állítottak fel az előző napok illegális turulépítő előkészületeinek nyomainál.

A pénteki, polgári engedetlenségi akciót követően, amely szintén a helyi lakók támogatásával valósult meg, este valaki, feltehetően a turullal szimpatizálók egy tagja, antiszemita üzenetet helyezett el a szobortalapzaton: „Akit zavar a turul szobor, költözzön Izraelbe! Magyarország a mi hazánk! Isten áld meg, a magyart!”

Fotó: Eleven Emlékmű Szentendrén csoport

Ha érdekelnek a hasonló tartalmú cikkek, lájkold a Facebook oldalunkat: Infováros Szentendre ... és ne felejtsd el a cikket megosztani az ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 09:01, vasárnap | Sport

Tour de Hongrie - Eisenkrammer: ilyen sportélményben még nem volt részem magyar körversenyen

Eisenkrammer Károly számára élete legkülönlegesebb sportélményét nyújtja eddig a Tour de Hongrie országúti körverseny.

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Életmód

Kálid Artúr kapta a Szabadtéri Színházak Szövetségének díját

A Szabadtéri Színházak Szövetsége Kálid Artúr színművésznek ítélte oda idén a Gedeon József Amfiteátrum-díjat:

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

2024. Május 12. 08:57, vasárnap | Sport

Meglepetésre kikapott Miskolcon a Fradi

A Diósgyőr 2-0-ra legyőzte otthon a bajnok Ferencvárost a labdarúgó OTP Bank Liga 32. fordulójában.