Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Március 19. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Több mint 800 trafikkoncesszió vár még gazdára

Több mint 800 trafikkoncesszió vár még gazdára

Kihirdette a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. a december 18-án kiírt negyedik körös trafikpályázatok eredményét. Összesen 127 koncesszió talált gazdára Acsalagtól Zókig. Nem sikerült azonban nyertest hirdetni 865 koncesszióra, így minden bizonnyal lesz ötödik kör is - írja a Világgazdaság.

A lista ezúttal is csak a település és a pályázó nevét tartalmazza, ez alapján a legsikeresebben Pekó László pályázott, aki öt trafikot is nyithat. Az NDN korábban azt közölte, hogy a beérkezett pályázatok nagy számára és ennél fogva jelentkező jelentős ügyteher miatt kellett meghosszabbítani az elbírálási határidőt. Olyan sokan azért nem versengtek a húsz évre szóló koncessziós jogért: az NDN adatai szerint 567 darab érvényes pályázat érkezett be, pedig a kiírás összesen 992 koncessziós jogosultságot foglalt magában.

Amiatt van még mindig meglepően sok gazdátlan koncesszió, mert például a második körben 876 településre, többnyire néhány száz lelkes faluban, nem is nyújtott be senki pályázatot. Ezek a települések ezúttal sem voltak vonzóak a vállalkozóknak. „A koncessziós szerződések aláírására március 24. és április 11. között lehetséges. Amennyiben a nyertes pályázó a szerződést nem írja alá, akkor az visszalépésnek minősül és a későbbiekben nem írható alá” – fogalmazott tegnapi tájékoztatójában az NDN. Kétezer fős településig 100 ezer forint, tízezer fős településig 160 ezer forint, tízezer fő feletti településen 200 ezer, míg Budapesten és a megyeszékhelyeken 240 ezer forint a koncessziós díj évente.

A 2014-es költségvetés a dohánytermékek koncessziós díjából 826 millió forint bevételre számít. A szerződés aláírását követően pedig a vámhatósági engedélyt kell beszerezniük a trafikosoknak. A NAV kimutatása szerint jelenleg 5922 nemzeti dohánybolt rendelkezik ilyen engedéllyel. Sokuknak hamarosan költözni kell, ugyanis a benzinkutakon és hipermarketekben működő trafikok csak május végéig működhetnek, valamint a már működő trafik kétszáz méteres körzetében sem lehet már másik nemzeti dohányboltot nyitni.

Az új trafikosoknak már azt is számításba kell venniük az üzleti terv készítésekor, hogy egy év alatt 12,5 milliárd szálról 9,3 milliárd szálra esett vissza a legális dohánypiac. Amióta kizárólag a nemzeti dohányboltokban lehet legálisan cigarettát vásárolni, nem volt olyan hónap, amelyben 1 milliárd szál felett lett volna a fogyasztás, pedig 2012-ben például inkább az a hónap volt a kakukktojás, amikor nem lépték át ezt a szintet. A visszaesést az is okozta, hogy egy év alatt 20 százalékkal drágultak a dohánytermékek. Emiatt pedig az illegális kereskedelem rég nem látott méreteket öltött.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.