Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Június 01. 16:03, hétfő | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Törökországban csaknem két hét stagnálás után tovább lassult a járvány terjedése

Törökországban csaknem két hét stagnálás után tovább lassult a járvány terjedése

Törökországban vasárnap csaknem két hét stagnálás után tovább lassult az új koronavírus-járvány terjedése, az utóbbi 24 óra leforgása alatt 839 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót,

így az igazolt fertőzöttek száma 163 ezer 942-re nőtt - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren.

Az új esetek napi száma az április 11-i 5138-as érték óta lassan mérséklődik, május 18. óta mégis inkább a stagnálás jeleit mutatta, azóta 948 és 1186 között ingadozott. A mutató szombaton 983-on állt.

A friss adatok szerint az elmúlt napban 25-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, és ezzel a halálos áldozatok száma 4540-re emelkedett. A halálozások napi száma immár több mint két hete nagyságrendileg azonos szinten mozog, május 16. óta 23 és 44 között váltakozik. A csúcspont április 19-én volt, amikor 127 ember halt meg. A pénteki adat 28, a szombati pedig 26 volt.

A kis-ázsiai országban az intenzív kezelésre, valamint a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma vasárnap tovább ereszkedett, az előbbi 649-ről 648-ra, az utóbbi 308-ról 287-re. A gyógyultnak minősítettek száma 989-cel 127 ezer 973-ra nőtt, így ők teszik ki az összes eset több mint 78 százalékát. A 83 milliós országban a hatóságok eddig közel 2,04 millió vírustesztet végeztek el.

Törökország május 4-től kezdve lépett át a járvány elleni védekezés második fázisába, amely a "ellenőrzött társadalmi élet" nevet viseli. A lazítások keretében már megnyitottak a bevásárlóközpontok, azok egyes üzletei, illetve a borbélyok, a fodrászatok és a szépségszalonok, továbbá megnyílt a személyforgalom előtt korábban lezárt 31 tartományból 16, beleértve a turisták körében népszerű Antalya, Mugla és Aydin is.

Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön bejelentette, hogy június 1-től a lezárva tartott utolsó 15 tartomány - köztük Isztambul, Ankara és Izmir is - megnyílik a belföldi személyforgalom előtt. A szóban forgó 15 tartományra vonatkozó hétvégi kijárási tilalmat ugyanakkor fenntartják.

Erdogan egyúttal közölte: az újabb rendelkezések értelmében a 65 évnél idősebbek továbbra is csak a hét egy adott napján mozdulhatnak ki néhány órára otthonukból, miközben a 20 éven aluliakat is érintő, állandó jellegű kijárási tilalom korhatárát 18 évre csökkentik. Hozzátette: a fiatalabb korcsoport hetente immár nem egy, hanem majd két alkalommal is sétát tehet lakhelye közelében. Szintén jelezte, hogy június 1-től bizonyos feltételekkel újranyithatnak az éttermek, a kávézók, a múzeumok, a könyvtárak, az óvodák, a sportlétesítmények, a strandok, az ifjúsági központok és táborok, az út menti pihenőhelyek és a nemzeti parkok, valamint szabadtéri koncerteket is lehet tartani.

Két hónapot követően június 1-től fokozatosan újraindul a belföldi légi közlekedés is. A Turkish Airlines légitársaság például három napon át először csak öt város, Isztambul, Ankara, Izmir, Antalya és Trabzon között üzemeltet járatokat, de június 4-től már összesen 23 város között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése