Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Február 24. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tovább gyengülhet a forint ha Ukrajnában tovább romlik a helyzet

Tovább gyengülhet a forint ha Ukrajnában tovább romlik a helyzet

Itthon a következő napokban kevés fontos adatközlésre kerül sor: a munkaerő piaci statisztikák mellett a termelői árindexet teszi közzé a KSH. Ezeknek a számoknak azonban komoly piacbefolyásoló hatása nem lesz, az előttünk álló hét piaci folyamatait elsősorban a globális hangulat, illetve az ukrajnai fejlemények határozhatják meg.

Amennyiben Ukrajnában tovább romlik a helyzet és/vagy erősödik a kockázatkerülés globálisan, a forint árfolyama újra gyengülő pályára állhat. Ellenkező esetben konszolidációra számítanak a CIB Bank elemzői.Rövidtávon azonban kicsi az esélye egy tartós erősödő trend kibontakozásának, a forint mindaddig sérülékeny marad, amíg a piacon él az a meggyőződés, mely szerint az MNB tolerálja, sőt egyesek szerint kifejezetten ösztönzi az árfolyam gyengülését.

Európában a német Ifo index és a Brüsszeli Bizottság gazdasági hangulatot mérő indexe is stabilizálódhatott februárban (az elemzői előrejelzések átlaga szerint). A munkaerő piaci statisztikák a valuta unió egészében magas szinten stabilizálódó munkanélküliségi rátát mutathatnak, míg az előzetes februári inflációs számok várhatóan megerősítik, hogy a pénzromlási ütem mélyen az EKB középtávú célja alatt áll, a deflációs kockázatok –különösen a periféria országaiban –továbbra is jelen vannak.

Az Egyesült Államokban is több fontos makrogazdasági adat napvilágot lát. A negyedik negyedéves GDP adatok a gazdaság kismértékű lassulását jelezhetik, a gazdasági aktivitásra vonatkozó számok beleillhetnek az előző hetek adatainak sorába (amelyek gyengülő feldolgozóipari és ingatlanpiaci aktivitást mutattak). Ugyanakkor ezeket a folyamatokat még mindig „rá lehet fogni” az időjárásra, a növekedési kilátásokkal kapcsolatos aggodalmak nagyobb mértékű emelkedésére csak akkor kell számítani, ha a tavaszi hónapok számai sem jeleznek javulást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk