Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2013. November 24. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tovább vághatja az alapkamatot a magyar jegybank

Tovább vághatja az alapkamatot a magyar jegybank

Hazánkban az előttünk álló hét fő eseménye piaci szempontból az MNB kamatdöntése lesz. Az elemzői konszenzus egyöntetűen az eddigi lazítási ütem fenntartására utal – ez alapján 20 bázisponttal 3,20 százalékra csökkenhet az irányadó kamat. A CIB Bank elemzői sem a piaci helyzet (magyar eszközök kockázati felárai, forintárfolyam), sem a makrogazdasági fundamentumok alapján nem látnak olyan változást, ami a monetáris tanács többségét az eddigi irányvonaltól eltérítené és a korábbi hónapoktól eltérő döntés növekvő valószínűségére utalna.

Az elmúlt három hónapban egyedül Pleschinger Gyula szavazott a többségi állásponttól eltérő kisebb, 10 bázispontos vágásra. Matolcsy György a minap utalt arra, hogy „a kamatcsökkentés addig folytatódhat, amíg az infláció csökken” – azaz a jelenlegi inflációs kilátásokat tekintve megerősítette, hogy nagyon közel lehet a monetáris lazítási ciklus vége. Makrooldalról a munkanélküliségi statisztika lesz lényegében az egyetlen fontos adat. Az ÁKK csütörtöki kötvényaukciói azonban figyelemreméltó indikátorok lehetnek a piaci hangulat és az MNB-döntés értékelése szempontjából.

Az euróövezetben és az USA-ban is az elmúlt heteknél szegényesebb lesz a heti makronaptár. Előbbi régióban elsősorban inflációs és munkanélküliségi adatokra figyelnek majd a befektetők – az EMU-szintű adat mellett a német statisztikákra is különösen. Az Egyesült Államokban a legfontosabb a heti munkaerőpiaci adat lehet, melyet a csütörtöki ünnepnap miatt szerdán tesznek közzé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 06:58, szombat | Belföld

Átadták a felújított Igmándi Erődöt Komáromban

Komárom talán soha nem fejlődött akkora léptekkel, mint napjainkban, ezt példázza a frissen felújított Igmándi Erőd átadása is, amiben fontos szerepe volt a kölcsönös tiszteletre alapuló magyar-szlovák együttműködésnek is

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.