Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Szeptember 25. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: mti

További piaci növekedésre számítanak az idén a gépjárműimportőrök

További piaci növekedésre számítanak az idén a gépjárműimportőrök

Módosította idénre vonatkozó piaci előrejelzését a piaci folyamatok alapján a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE),

A januárban közölt 125 ezerhez képest 142 ezer új személyautót helyeznek majd forgalomba Magyarországon ebben az évben - közölte az MGE hétfőn az MTI-vel.
Az egyesület legfrissebb előrejelzése szerint idén új kishaszon járművekből mintegy 23 ezer kerülhet forgalomba, a januári prognózis 21 ezer volt. A korábbi várakozásaikkal szemben idén 350-nel több, 2850 motorkerékpárt, illetve 100-zal több, 700 autóbuszt, valamint 1400-zal több, 7000 tehergépkocsit helyezhetnek forgalomba. A közúti nehéz pótkocsikra vonatkozó előrejelzését az MGE nem módosította, azokból 3800 darabot prognosztizálnak.

Az MGE közleménye szerint az év végével piaci konszolidáció várható, amely a további években kisebb mértékű, stabil növekedést vetít előre, amennyiben a magyar gazdaság helyzete, illetve világpiaci folyamatok ezt nem változtatják meg.

Korábbi közlésük szerint a piaci bővülés az új személyautók esetében többek között a magán vásárlók visszatérésének köszönhető, emellett fogyasztásösztönző hatásúnak említik az alacsony betéti kamat és a mostanra kifutott deviza alapú forint hitelek nagy részének lezárását, illetve a szeptember 1-jétől az Európai Unióban (EU) kötelezően bevezetésre került WLTP-RDE mérési előírás miatt előrehozott forgalomba helyezéseket is. Ennek megfelelően az új és a használt gépjármű import is fejlődik, erősödik az idősödő autópark lecserélésének folyamata - tették hozzá.

Az MGE korábban tájékoztatott arról is, hogy a kishaszon jármű piac visszaesése megállt és emelkedést mutatott augusztusban. Továbbra is szükségesnek tartják és szorgalmazzák a vegyeshasználatú kishaszon jármű kategória felélesztését, mivel ez a kategória nagymértékben támogatná a kis- és középvállalatokat (kkv), ami a kormányzat célja is.

Várakozásaik szerint a nagyhaszon járműveknél is folytatódik a piac növekedése, ami nagymértékben függ a nagy szállítmányozók flotta beszerzéseitől, illetve a havi átadások alakulásától. A piac az előre jelzett növekedés előtt jár.

Rámutattak, hogy a motorkerékpárok piaca az előre jelzett növekedés ellenére is alacsony. A piac fejlődésére jótékony hatással lehet az, hogy a jövő évtől a használati motorok esetében a motorkerékpárok regisztrációs adója csökken.

Kitértek arra is, hogy a közúti nehéz pótkocsik piaca tavaly az előző évhez képest 8,1 százalékkal nőtt Magyarországon, jellemzően az ügyfélkör a régebbi járműparkját cserélte új eszközökre, ugyanakkor masszív európai fuvar megrendelési volumenek mellett rendkívüli igény jelentkezett tavaly a kelet-európai és balkáni térségbeli fuvarozóktól is. Az MGE fenntartja korábbi prognózisát, miszerint 2018-ra enyhe piaci csökkenés várható az előző évhez viszonyítva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt