Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Június 06. 07:19, kedd | Külföld
Forrás: mti

Továbbra is orvosi kezelésre szorul a karácsony előtti berlini merénylet számos áldozata

Továbbra is orvosi kezelésre szorul a karácsony előtti berlini merénylet számos áldozata

Csaknem fél évvel a Berlinben egy karácsonyi vásáron elkövetett iszlamista terrortámadás után számos sebesült még mindig orvosi kezelésre szorul

- írták hétfőn német hírportálok az áldozatok hozzátartozóit és a sebesülteket képviselő kormánymegbízott tájékoztatása alapján. Kurt Beck volt Rajna-vidék-Pfalz tartományi miniszterelnök elmondta, hogy a több mint 50 sebesült közül nagyjából tucatnyian szorulnak még most is kezelése. Számuk folyamatosan változik, így vannak például sebesültek, akik egyszer már visszatérhettek családjukhoz, de ismét kórházba kerültek.

A márciusban kinevezett kormánymegbízott hozzátette, hogy eddig 800 ezer és egymillió euró (250-310 millió forint) közötti összeggel támogatták az áldozatok hozzátartozóit és a sebesülteket a tragédia utáni újrakezdésben.

A merényletet tavaly december 19-én hajtotta végre Anis Amri, egy elutasított tunéziai menedékkérő. Előbb a német főváros egy külső kerületében rablótámadással megszerzett egy lengyel kamiont, amelynek vezetőjét meggyilkolta, majd a Berlin központjában fekvő Breitscheid térre hajtott, ahol decemberben hagyományosan karácsonyi vásár működik. A 25 tonna acéláruval megrakott kamionnal a vásárban szórakozó tömegbe hajtott, 11 embert halálra gázolt, 55 embert megsebesített.

Ez volt az utóbbi évek legsúlyosabb terrortámadása Németországban. Az Iszlám Állam terrorszervezet szolgálatára felesküdött elkövető a merénylet után Hollandiába, majd Franciaországba menekült, és december 23-án felbukkant az olaszországi Milánóban, ahol rendőrökkel vívott tűzharc során meghalt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.