Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. November 15. 06:52, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu

Túl sok csecsemő hal meg hazánkban

Túl sok csecsemő hal meg hazánkban

Bár folyamatosan javul a csecsemőhalálozási arány Magyarországon, az európai uniós országok között még mindig csupán a mezőny utolsó harmadában kullogunk – írja a Magyar Nemzet a KSH adatai alapján.

A lap kiemeli, hogy nem a klinikáiról híres Budapesten a legjobbak a mutatók: arányaiban a legkevesebb csecsemő Zala és Fejér megyében hal meg, közvetlenül a szülést követő napokban Tolna megyében veszítik el a legkevesebb újszülöttet. A legrosszabb a helyzet Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol ezer élve szülöttből kilencen haltak meg egyéves korukig tavaly. A csecsemőhalandóság az anya lakóhelyének típusa szerint szintén jelentős különbségeket mutat: 2010-ben ezer élve szülöttre Budapesten 3,8, a városokban 5,5 és a községekben 5,8 halott jutott. A halandóság szempontjából hátrányos, hogy egyre később vállalnak gyereket a nők – írja a lap.

Míg az EU27 átlaga legutóbb 4,3 ezrelék volt, addig hazánkban ez az érték 5,1 – ami csupán a 21. helyhez elég. A nemek halandósága közötti különbségek már egyéves kor alatt is megmutatkoznak: a fiúcsecsemők halandósága 10 százalékkal haladja meg a leányokét. 2010-ben a fiúk arányszáma 5,6, a leányoké 5,1 ezrelék volt.

A születési testtömeg is rendkívül fontos. A 2500 grammnál kisebb súllyal született újszülöttek halandósága 44,4 ezrelék volt, míg a fölött 1,7 ezrelék. 1990 óta az arányszám mindkét súlycsoportban javult, azonban az egy éven aluli elhunytak egyre nagyobb százalékát teszik ki a kis súllyal születettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben