Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2016. Február 10. 17:00, szerda | Helyi
Forrás: Honvédelem

Tűzakadály leküzdve

Tűzakadály leküzdve

Lángok csaptak fel az izbégi lőtéren február 8-án, hétfőn.

Szerencsére nem baleset történt a Szentendréhez közeli területen, hanem a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárnál alapkiképzésen részt vevő katonák teljesítették itt a számukra kötelezően előírt tűzakadálypálya-foglalkozást.

„Egy katonának le kell küzdenie az egyik legősibb fóbiát, a tűztől való félelmet” – fogalmazott Matyelka Csaba őrmester, az MH 25. Klapka György Lövészdandár lövegparancsnoka, aki a tavaly november óta alapkiképzésüket Tatán folytató közkatonák egyik kiképzője.

Megtudtuk: az újoncoknak a foglalkozás során folyékony napalmmal kellett megbirkózniuk olyan, a valóságban is elképzelhető helyzetekben, mint egy harcjármű kigyulladása, vagy éppen a lövészároktűz tüzérségi támadás után. Mind közül a legnagyobb kihívásnak az bizonyult, amikor a bajtársaikat imitáló bábukat kellett pokrócokkal eloltaniuk, ezzel megmentve őket a borzalmas tűzhaláltól.

„Ugyanúgy harci körülmények között is bármikor előfordulhat, hogy égő harcjárműből vagy harcárokból kell embereket kimenteni. Itt a katonák el tudják sajátítani, hogy hogyan is kell ezeket a helyzeteket megközelíteni és hogyan is kell kihúzni, kimenteni onnan az embereket” – mondta Matyelka őrmester.

„Nekem annyira nem nagy kihívás, mert nem félek a tűztől, de aki fél, annak elég komoly feladatot jelentett ez a tűzakadálypálya. A legemlékezetesebb az volt, amikor a kigyulladt embert kellett eloltani, csapkodni kesztyűvel a lángokat” – emlékezett vissza András Áron közkatona, aki az összes társával együtt sikeresen teljesítette a tűzakadálypálya feladatait.

Fotó: Dévényi Veronika

Címkék: Izbég, lőtér, tűz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:16, kedd | Belföld

Újabb két Airbus H225M helikopterrel bővült a Magyar Honvédség flottája

Két újabb H225M típusú helikopter érkezett a Magyar Honvédséghez az Airbus Helicopters franciaországi gyártóközpontjából

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 14. 08:13, kedd | Belföld

Köznevelési főosztályvezető: 579 ezer notebookot kapnak a diákok és pedagógusok jövő decemberig

Jövő decemberig összesen 524 ezer személyes használatú, oktatási célt szolgáló notebook kerül a diákokhoz és 55 ezer a pedagógusokhoz - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési stratégiai főosztályvezetője Kecskeméten hétfőn

2024. Május 14. 06:00, kedd | Bulvár

Az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Posta új bélyege

Az önkéntes véradás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Posta egy új, alkalmi bélyeg kibocsátásával