Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Június 30. 08:07, vasárnap | Helyi
Forrás: lvp/honvedelem.hu/Fotók: Dévényi Veronika

Új harckocsi-emlékmű a szentendrei Altiszti Akadémián

Új harckocsi-emlékmű a szentendrei Altiszti Akadémián

Új emlékművet, egy BMP-1 típusú gyalogsági harcjárművet is felavatott Szent László, vagyis a lövészek védőszentjének napján rendezett ünnepségen Szentendrén az MH Altiszti Akadémia.

A lövészek napja alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen - amelyen felolvasták a honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnök köszöntő levelét is - a fegyvernem történetéhez kapcsolódó előadások is elhangzottak. Mészáros Kálmán történész arról beszélt, hogy Szent László minden magyar katona védőszentje, hiszen olyan katonai értékeket testesített meg, amelyekre ma is szükség van a modern hadseregben. Kifejtette, hogy a szent király uralkodásának fontos momentuma volt az igazságszolgáltatás újjárendezése, hiszen az évtizedes testvérharcban és az egyéb belső küzdelmekben erősen megrendült a törvények kötelező ereje. Kiemelte: Szent László alakja már a törökellenes háborúban is szimbólum volt, Zrínyi Miklós példaként állította katonái elé, míg Rákóczi Ferenc a szabadság védelmezőjeként utalt rá, aki idegen hatalmak befolyásától védte meg a hazát.

Altiszti Akadémia Szentendre lövésznap

Szabó Péter ezredes A magyar gyalogság rövid története címmel tartott átfogó előadást, amelyben hangsúlyozta: a technika fejlődésével, a páncélosok, és egyéb harcjárművek megjelenésével a gyalogság szerepe átértékelődött ugyan, sok esetben a feladatkörük is megváltozott, jelentőségük azonban nem csökkent, megmaradt a csatát eldöntő szerepük. Továbbra is szükség van, és szükség is lesz rájuk.

Az előadások közötti szüneteket az MH Altiszti Akadémia zenekarának nagyszerű játéka töltötte ki. Elhangzott a Szent László induló, az Őrmester induló, és a Himnusz.

Altiszti Akadémia Szentendre lövésznap

A lövésznapi program az akadémia alakuló terén folytatódott, ahol - sok éves szolgálat után - emlékművé avatták a gépesített lövészek jelképévé vált 6303-as alvázszámú BMP-1-es harcjárművet. A jármű nagyszabású összefogás keretében nyerte el felújított külsejét. A munkában részt vett Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, a HM EI Zrt. területi igazgatósága, valamint az altiszti akadémia logisztikai zászlóaljának állománya, és önkéntes lövészhallgatók is, akik szerető gondoskodással javítgatták és csinosították a kiállítandó járművet - emelte ki Horváth Gábor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka az emlékmű mellett tartott ünnepi beszédében.

Hozzátette: ez az emlékmű hirdetni fogja a jövő lövészei számára a fegyvernem dicsőséges múltját, nemes hagyományait, erejét és kitartását, győzni akarását, és elkötelezettségét. Hirdeti azt, hogy csatát lehet ugyan nyerni gyalogság nélkül, de háborút soha.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:31, kedd | Kék hírek

Kibervédelmi intézet: nagy összegű pénznyereményre hivatkoznak telefonos csalók

Nagy összegű nyeremény ígéretével próbálkoznak telefonos csalók - tudatta a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 07. 07:25, kedd | Sport

Bemutatták a magyar csapat párizsi olimpiára és paralimpiára tervezett ruhakollekcióit

Bemutatták a magyar csapat párizsi olimpiai és paralimpiai ruhakollekcióit hétfő este a Várkert Bazárban.