Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Március 28. 09:17, csütörtök | Helyi
Forrás: hirado.hu / MTI Fotó: Bruzák Noémi

Új sétahajó Szentendre és Budapest között

Új sétahajó Szentendre és Budapest között

Szerdán mutatták be azt a Wiking elnevezést viselő, új sétahajót, mely naponta háromszor közlekedik majd Szentendre és Budapest között.

Harminc év után ismét magyar gyártású hajót bocsátottak vízre. A Wiking névre keresztelt vízi jármű alapja egy ötvenes években készült hajó volt, de a modernizálás után az itthoni hajópark egyik leggyorsabbja lett.

A legmodernebb navigációs eszközökkel szerelték fel a legújabb dunai személyszállító hajót. A Wiking nem teljesen új, hiszen egy régi hajtótestre építették, az ötvenes években az óbudai hajógyárban készült az alapja is. Akkoriban Magyarországon több helyen is gyártottak dunai és tengerjáró hajókat, az utóbbi évtizedekben azonban itthon szinte egyáltalán nem építettek személyszállító hajót.

A Wikinget csaknem 200 millió forintból újították fel, uniós támogatással. A jövőben a tervek szerint több régi járművet is modernizálnának.

sétahajó, Szentendre és Budapest között, menetrendszerinti sétahajó

A kapitánya szerint a Wiking lett az egyik leggyorsabb hajó a Dunán.

Nagyon erős, új motorokkal és teljesen új berendezésekkel szerelték fel. Két darab 160 lóerős motor hajtja, így nagyjából kétszer olyan erős, mint az ilyen méretű hajók” – nyilatkozta a Híradónak Kürner Attila hajóvezető.

A Wikingnek hetven perc is elég arra, hogy megtegye a Budapest és Szentendre közötti vízi utat, folyásiránnyal szemben. Hamarosan menetrend szerint közlekedik majd a két város között. Fedélzetén akár száz utas is elfér.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt