Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Augusztus 06. 08:50, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Újabb forrásból szivárognak ki amerikai nemzetbiztonsági információk

Újabb forrásból szivárognak ki amerikai nemzetbiztonsági információk

Az amerikai kormány arra következtetésre jutott, hogy valóban egy újabb forrásból kezdtek el kiszivárogni titkos nemzetbiztonsági iratok - jelentette kedden a CNN hírtelevízió.

A The Intercept, Glenn Greenwald amerikai újságíró februárban alapított híroldala ugyanis hivatalos közlések szerint olyan iratokat szellőztetett meg kedden, amelyek forrása már nem lehetett Edward Snowden, a diplomáciai iratok kiszivárogtatásával világra szóló botrányt okozó amerikai informatikus. A híroldal cikke a Nemzeti Terrorelhárítási Központ (NCTC) 2013 augusztusában kelt dokumentumaira hivatkozik, ekkorra azonban Snowden már Moszkvába szökött. (Greenwald egyébként kulcsszerepet játszott a Snowden-féle kiszivárogtatások publikálásában is.)
A The Intercept kedden közölt cikke azzal foglalkozik, hogy Barack Obama elnöksége alatt mennyire felduzzadtak a feltételezett terroristák adatait tartalmazó adatbázisok. A CNN-nek hivatalosan is megerősítették, hogy ezek közül a legnagyobb, a Terrorist Identities Datamart Environment (TIDE) jelenleg megközelítőleg egymillió nevet tartalmaz.
A TIDE adatállománya a kétszeresére duzzadt 2009 karácsonya óta, amikor az "alsónadrágos merénylő", a nigériai Umar Farouk Abdulmuttalab megpróbált felrobbantani egy Egyesült Államokba tartó utasszállító gépet. Abdulmutallab neve akkor sehol nem szerepelt a biztonsági listákon, pedig ez megakadályozhatta volna, hogy repülőre szálljon.
Ami a TIDE egyik alegységét, a Terrorist Screenig Database-t (TSD) illeti, az tavaly augusztusra már több mint 680 ezer személyről tartalmazott adatokat. Köztük csak elvétve akadnak amerikaiak, és 40 százalékuk - legalábbis a The Intercept szerint - nem tagja semmilyen terrorcsoportnak.
Egy CNN-nek nyilatkozó hivatalos forrás szerint ez utóbbi adat pontatlan, ami a dokumentum félreértelmezésén alapulhat.
Greenwald hírportálja úgy értesült, hogy a TSD-ben és a TIDE-ban amerikai állampolgárok személyi adatait is nyilvántartják, a két adatbázisban egy évvel ezelőtt 5 ezer, illetve 15 800 amerikai neve szerepelt. A legtöbben közülük New York-i, dearborni, houstoni, San Diego-i és chicagói illetőségűek. Ezekben a városokban jelentősebb létszámú arab, illetve muszlim közösségek élnek.
Létezik egy külön 16 ezres lista is olyan "kiválasztottakról" - köztük 1200 amerikairól -, akiknek ki- és beutazását a legnagyobb intenzitással próbálják megakadályozni a határátkelőhelyeken. A The Intercept szerint a 2013-as bostoni maratonon elkövetett robbantásos merénylet hatására az amerikai kormány a korábbiaknál is határozottabban kezdte gyűjteni az amerikai gyanúsítottak biometrikus adatait. Az adatbázisok az érintettek jogosítványképeit is tartalmazzák.
Greenwald a Twitteren már júliusban közölte, hogy újabb szivárogtató lépett színre, akinek kilétét az amerikai hatóságoknak mindeddig nem sikerült azonosítaniuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak