Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2015. Április 09. 12:55, csütörtök | Helyi
Forrás: Lenger Varga Péter

Újabb KönyvMegálló Szentendrén

Újabb KönyvMegálló Szentendrén

Második KönyvMegállóját adja át pénteken Szentendre. A „közösségi könyvespolcok” kezdeményezés keretében a városháza és a rendelőintézet után hamarosan újabbak is létesülnek.

Január végén adta át első KönyvMegállóját Szentendre, miután a város is csatlakozott a nyugat-európai országokban már elterjedt és sikeres „közösségi könyvespolcok” kezdeményezéshez. A Németországból a 90-es években indult mozgalom egyre szélesedő nemzetközi népszerűségnek örvend, de közösségi könyvespolcok Magyarországon is vannak már. Óbudán, a KÖKI Terminálban, Wekerle-telepen, illetve a vidéki városok közül Veszprémben is találhatóak könyvmegállókkal.

Szentendrén a kezdeményezés megvalósítását már évek óta szorgalmazta Erdész László galériatulajdonos, az elképzelést pedig Gyürk Dorottya, kulturális alpolgármester szerint, ahogy a hasonló jó ötleteket is, örömmel karolta fel a városvezetés.

Az elkövetkező hetekben három új könyvmegállót is létesít az önkormányzat, melyek közül az első pénteken 10 órától várja az érdeklődőket a rendelőintézetben (SZEI). A szakorvosi rendelőben nemcsak a várakozás idejére kínál hasznos elfoglaltságot az új KönyvMegálló, a helyszíni lapozgatás mellett ugyanis szabadon lehet kölcsönözni is a könyveket. A feltétel csupán az, hogy minden elvitt darab helyett egy másikat kell betenni a könyvszekrénybe.

„A könyvmegállóval nemcsak olvasásra ösztönözzük az embereket, nemcsak az olvasás kultúráját népszerűsítjük, hanem közösségi teret hozunk létre. Találkozási pontot, ahol az emberek nemcsak olvasnak, hanem meg is osztják egymással az élményeiket” – hangsúlyozta Gyürk Dorottya.

A KönyvMegállók a „hozz egy könyvet, vigyél egy könyvet” szellemiségben állnak a helyi közösség szolgálatában, ezzel a feleslegessé vált könyvek másik olvasó kezébe juthatnak. A könyves megállók telepítése hamarosan tovább folytatódik Szentendrén: a rendelőintézet után április 16-án a Tourinform Irodánál és április 23-án a Dunaparti Művelődési Házban is közösségi könyvszekrényt avat az önkormányzat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 13:30, csütörtök | Bulvár

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek 500 éve eltűnt templomát Visegrádon

A Zsigmond király idején épült Szűz Mária templom romjait találták meg egy teniszpálya alatt, a visegrádi műemlékegyüttes újjászületését megelőző régészeti feltárás során.

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Életmód

Művészetek Völgye - Csaknem háromezer program az idei fesztiválon

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen

Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen az országba - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, Budapesten.

2024. Május 09. 09:43, csütörtök | Sport

Konferencia Liga: Elsőként a Fiorentina jutott döntőbe