Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. December 05. 10:08, szerda | Helyi
Forrás: PMMI - Johan van Dam

Útravaló a hatvanas évekbe – tárlatajánló

Útravaló a hatvanas évekbe – tárlatajánló

Útravaló címmel Gy. Molnár István grafikáit a hatvanas évekből tekinthetik meg az érdeklődők péntektől a Szentendrei Képtárban. A kiállítás az alkotó eddig ismeretlen életszakát mutatja be.

A Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága Ferenczy Múzeum pénteken 17 órakor tartja az Útravaló Gy. Molnár István Grafikái a hatvanas évekből című kiállítás megnyitóját a Szentendrei Képtárban. A megnyitón Kálnoki-Gyöngyössy Márton, egyetemi docens, megyei múzeumigazgató köszönti a vendégeket, majd a tárlatot Aknai Katalin művészettörténész nyitja meg, az eseményen pedig furulyán közreműködik Eredics Salamon. A tárlat február 10-ig, hétfő, kedd kivételével 14-től 18 óráig tekinthető meg.

Útravaló
A Szentendrei Képtárban megrendezendő kiállítás Gy. Molnár István eddig ismeretlen életszakaszának bemutatását tűzi ki célul. Éppen ezért, nem nevezhető emlékkiállításnak és életmű kiállításnak sem, bár születésének 80-dik évfordulója erre alkalmas lenne. Gy. Molnár István azon műveit láthatjuk, amelyeket még Szentendrére költözése előtt készített Budapesten.

Gy. Molnár István a hatvanas évek elején grafikusként futott be a magyar művészeti életben. A Képzőművészeti Főiskolán festőként végzett, de mégis megtanulta a sokszorosított grafikai eljárásokat (rézkarc, metszet, hidegtű, aquatinta), és megélhetése biztosítására grafikusként is tevékenykedett. 1993-ban azt írta katalógusában: „Két évvel a Főiskola elvégzése után teljesen áttértem a grafikára. Szinte kizárólag rézkarcokat és rézmetszeteket készítettem hosszú éveken át, amely sikereket is hozott. Lapjaimat több helyen külföldön is bemutatták különböző kollektív kiállításokon. »Az éjszaka képei« sorozatot már Szentendrén fejeztem be, az utolsó lapokon érződik ennek a hatása, de ezzel grafikai pályafutásom befejezettnek is tekintettem.”

Az életmű feldolgozásakor előkerültek olyan grafikai művek is, melyek sokkal árnyaltabbá teszik ezt a vallomást, és egyben színesebbé teszik az életmű ezen szakaszát.

Jelen kiállításon ezért nemcsak a belföldön és külföldön egyaránt szereplő metszetek és rézkarcok lesznek láthatóak, hanem a 60-as években készült tusrajzok, pasztellek és kollázsok is. Érdekes képet lehet kapni ebből a korszakból, mivel a művész éppen akkor – Tóth Antal szavaival élve – „mint vezetőségi tag részt vett, létrehozója volt a Stúdió 1966. évi kiállításának, amely komoly rést ütött a kultúrpolitika bástyáján”.
Johan van Dam

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben