Városlista
2022. május 28, szombat - Emil, Csanád

Hírek

2021. Szeptember 22. 18:25, szerda | PR
Forrás: (x)

Üzleti elemző feladatai

Üzleti elemző feladatai

Hatalmas jelentőséggel bír egy vállalat működésében az üzleti elemző feladatköre, nagyban meghatározza a szervezet sikerességét.

Üzleti elemző feladatai

Az üzleti elemzők felelősek az üzleti döntéseket támogató új modellek létrehozásáért, szorosan együttműködve a pénzügyi jelentéskészítő és az IT-csapatokkal, az importálás javítását és a költségek optimalizálását célzó kezdeményezések és stratégiák kialakítása érdekében. A szabályozási és jelentéstételi követelmények alapos ismeretére, valamint az előrejelzés, a költségvetés készítése és a pénzügyi elemzés terén szerzett bőséges tapasztalatra, a kulcsfontosságú teljesítménymutatók megértésének képességére van szüksége. Amennyiben szeretne még jobban belelátni, milyen feladatok és karrier várhat arra, aki üzleti elemző munkakörben szeretne elhelyezkedni, látogass el a jomelo.hu oldalra. Az alábbiakban pedig megismerheti, mi is jellemzi ezt a szakmát.

Egy üzleti elemző munkaköri leírása jellemzően a következőket tartalmazza: részletes üzleti elemzés készítése, amely felvázolja a problémákat, lehetőségeket és megoldásokat egy vállalkozás számára. Továbbá a költségvetés készítése és előrejelzés, tervezés és nyomon követés, eltéréselemzés, ár-képzés, jelentés, és az üzleti követelmények meghatározása és annak érdekeltek felé történő jelentéstétele. Mindezek előtt, egy üzleti elemző feladatainak első helyén a műszaki és funkcionális követelmények meghatározása, majd rangsorolása áll.

A követelmények megismerése és ezek felhasználása az informatikai részleg bevonására és annak megértésére, hogy az ügyfél valójában mit akar, ez az egyik legnagyobb felelőssége az üzleti elemzőnek. Termék tulajdonosként kell dolgozniuk, még akkor is, ha nem ő, hanem az üzlet a terméktulajdonos.

Az üzleti elemző szerepe folyamatosan fejlődik és változik - különösen, mivel a vállalatok egyre inkább az adatokra támaszkodnak az üzleti műveletek tanácsadásában. Minden vállalatnál más és más problémákkal kell foglalkoznia az üzleti elemzőnek, legyen szó elavult örökölt rendszerekről, változó technológiákról, meghibásodott folyamatokról, gyenge ügyfél- vagy vevői elégedettségről vagy silózott nagy szervezetekről.

Az üzleti elemzői pozícióhoz kemény és lágy készségekre egyaránt szükség van. Az üzleti elemzőknek tudniuk kell, hogyan kell az adattrendeket előhívni, elemezni és jelenteni, valamint meg kell tudni osztani ezeket az információkat másokkal, és alkalmazni kell azokat az üzleti oldalon. Nem minden üzleti elemzőnek van szüksége informatikai háttérre, amennyiben általános ismeretekkel rendelkezik a rendszerek, termékek és eszközök működéséről. Alternatívaként néhány üzleti elemző erős informatikai háttérrel és kevesebb üzleti tapasztalattal rendelkezik, és az informatikából szeretne átállni erre a hibrid szerepre.

Az üzleti elemzők jellemzően olyan szoftverekre támaszkodnak, mint a Microsoft Excel, a Microsoft PowerPoint, a Microsoft Access, az SQL, a Google Analytics és a Tableau. Ezek az eszközök segítenek a szakembereknek az adatok összegyűjtésében és rendezésében, grafikonok készítésében, dokumentumok megírásában és a megállapítások magyarázatát szolgáló vizualizációk tervezésében. Egy üzleti elemzői álláshoz nem feltétlenül lesz szükséged programozási vagy adatbázis-ismeretekre, de ha már rendelkezel ezekkel a készségekkel, nem ártanak. Az, hogy milyen típusú szoftvereket és eszközöket kell használnia, a munkakörétől és a szervezet által megköveteltektől függ.

Címkék: jomelo.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 26. 14:36, csütörtök | PR

K&H: rekordszámú résztvevő a K&H pénzügyi vetélkedőjén

közel 10 ezer fiatal indult a K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedő idei sorozatán

2022. Május 13. 08:51, péntek | PR

Töretlenül nőnek az ingatlan árak Szentendrén 2022-ben is

2021-ben és 2022 elején is a gyors ingatlan áremelkedés jellemezte Magyarországot. A gyors áremelkedés kiemelkedően volt érezhető Budapesten és az agglomerációjában és Debrecenben.

2022. Május 03. 12:38, kedd | PR

Kórházat újít a Jánosik Kft.

Gyermekegészségügyi Központ (GYEK) felújítását végezheti Miskolcon, csaknem 2 milliárd forintnyi értékben a Jánosik és Társai Kft.

2022. Április 30. 09:51, szombat | PR

Így válassz megfelelő összecsukható padlás létrát!

A padlástérbe jutáshoz nem minden esetben megoldható egy fix lépcső beépítése, de sokszor még akár egy állandó létra használata is problémát jelenthet a helyszűke miatt.