Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2013. Január 09. 07:57, szerda | Helyi
Forrás: MTI / fotó: panoramio.com

Változott a BKK jegy- és bérletrendszere

Változott a BKK jegy- és bérletrendszere

Változott a Budapesti Közlekedési Központ jegy- és bérletrendszere, személyi igazolvánnyal és jogosítvánnyal is érvényesek a teljes árú béreltek, új bérlettípusok jelennek meg, és változik több jegy és bérlet ára is.

Azok a bérletek, amelyekhez eddig arcképes bérletigazolvány kellett, január elsejétől személyi igazolvánnyal és kártyaformátumú jogosítvánnyal is érvényesek lesznek. Ebben az esetben a bérletszelvényre az adott igazolvány sorszámát kell ráírni. Ha ez nem szerepel a szelvényen, vagy az utas nem tudja felmutatni azt az igazolványt, amelynek számát a bérletszelvényre ráírta, bérlete érvénytelennek minősül, és pótdíjazható.

Mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy a bérlethamisítók többnyire olyan szelvényeket gyűjtenek be, amelyekre a tulajdonosaik nem vezették rá az érvényességi idő kezdetén a hozzá tartozó igazolvány számát, 2013. január 1-jétől az ellenőrök szigorúbban ellenőrzik a kitöltetlen bérleteket, és abban az esetben is pótdíjat kell fizetni, ha az utas bérletszelvényén egyetlen igazolvány száma sem szerepel.

Keddtől új bérlettípusokat is bevezetett a BKK; 2700 forintért kiegészítő heti bérletet lehet vásárolni, ezzel egy héttel meghosszabbítható a teljes árú havi vagy negyedéves Budapest-bérlet érvényességi ideje. Különválik a közoktatásban és felsőoktatásban tanulóknak szóló Budapest-bérlet, áruk azonban egységes marad, az egyszelvényes éves bérletek pedig nem naptári évre válthatók, hanem tetszőleges kezdő időponttól számítva egy évig érvényesek.

A Fővárosi Közgyűlés 2012. október 31-i ülésén döntött a BKK 2013-as tarifáiról. Ennek értelmében a tanuló és kisgyerekes havi bérletek változatlanul 3850 forintba, a nyugdíjas havi bérletek pedig továbbra is 3700 forintba kerülnek, az elővárosi (a HÉV-re és környéki autóbuszokra érvényes) díjak változatlanok maradnak. A vonaljegyek 350 forintba, a tízdarabos gyűjtőjegyek 3 ezer forintba, a teljes árú havi bérletek 10 500 forintba, a teljes árú éves bérletek pedig 114 600 forintba kerülnek keddtől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a

2024. Április 30. 19:14, kedd | Sport

Gender Tamás Junior a Circuit Du Val D\'Argenton versenypályán versenyzett

Sok nehézség ellenére is elődöntőben a franciaországi Európa-bajnokságon!