Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Szeptember 14. 05:20, szombat | Belföld
Forrás: mti

Varga Mihály: Fel kell készülni a megállapodás nélküli Brexitre

Varga Mihály: Fel kell készülni a megállapodás nélküli Brexitre

Magyarország érdeke, hogy az Egyesült Királyság rendezett és szabályozott keretek között lépjen ki az Európai Unióból, ugyanakkor a szigetország megállapodás nélküli kilépésére is fel kell készülni

- hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek (Eurogroup) kibővített tanácskozásán pénteken Helsinkiben.

A Pénzügyminisztérium (PM) által pénteken az MTI-nek eljuttatott közlemény szerint az eseményen Varga Mihály elmondta, a Brexit következtében szükségessé váló magyarországi jogszabály-módosításokat és szakpolitikai intézkedéseket a kormány már előkészítette.

A miniszter kiemelte, "az elmúlt években elért eredményeink azt is jelentik, hogy a magyar gazdaság a külső körülmények változásaival szemben is jóval ellenállóbb, ezért a lehetséges rendezetlen brit kilépés sem okozhat jelentős visszaesést."

Varga Mihály közölte, az október 17-18-i állam- és kormányfői tanácskozás fő kérdése a Brexit lesz, amelynek középpontjában - a brit belpolitikai fejlemények tükrében - újabb meghosszabbítás, illetve a rendezetlen kilépésre való felkészülés áll majd. Hozzátette, az uniós csúcsig a kilépési megállapodás újratárgyalására nincs érdemben sem mód, se igény az EU részéről.

Az értekezleten folytatódott az eurózóna-költségvetés fennmaradt kérdéseiről szóló vita, ezen belül a források elosztásának kérdése, amely továbbra is megosztja a tagállamokat. Magyarország továbbra is kitart amellett, hogy a módszertan kialakításánál nemcsak a népességi adatokat, hanem egy-egy ország relatív fejlettségi szintjét is figyelembe kell venni, hogy az arányos és igazságos finanszírozási elvek érvényesülése érdekében a számításokba az egy emberre jutó GDP-adatokat is be kell vonni - hangsúlyozta Varga Mihály, a PM közleménye szerint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.