Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Október 04. 11:39, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI / fotó: litera.hu

Városjelek a MűvészetMalomban

Városjelek a MűvészetMalomban

Városjelek 1971–2012 címmel Szombathy Bálint képzőművész önálló, retrospektív kiállítása nyílt meg fotókból, nyomatokból múlt pénteken a szentendrei MűvészetMalomban.

Sokirányú művészi érdeklődése és művészethez kapcsolódó tevékenysége évtizedek óta következetes - mutatta be megnyitó beszédében a vajdasági Pacséron született alkotót L. Simon László kulturális államtitkár.

Író, teoretikus, programalkotó, elemző, esszéista, művészeti író egyszerre, de ahogyan nem keveri művészi vizsgálódása módozatait, úgy nem keveri művészetszervezői munkáját sem az alkotótevékenységgel. A szentendrei tárlaton is látható négy évtizedes gyűjtő, tipizáló fotográfusi munka elemei önmagukban is esztétikai minőséget mutatnak, de igazi értelmüket az a rendszer adja, amelyben a művek nagy és összetett, többszólamú műalkotássá válnak - mondta az államtitkár.
Az egy installációt is felvonultató kiállítás kurátora, Bárdosi József művészettörténész a tárlathoz írt bemutatójában Szombathy Bálintról úgy fogalmazott: többfelé ágazó munkásságának egyik fő iránya a városi környezetben végzett vizuális jeltani kutatás, amelynek kezdete 1971-re nyúlik vissza.

E munka helyszíneit a városi környezetben találta meg, ahol olyan spontán nyelvi jelenségekre, névtelen szerzők tevékenysége nyomán hátrahagyott vizuális nyelvi képződményekre figyelt fel, amelyek lefotózva műveivé váltak. A házfalak nyelvi állományát kutatva figyelt fel azokra az ecsettel felvitt felületekre is, amelyek az absztrakt festészet alapmintáival mutatnak egybeesést. Alkotásainak egy másik csoportját azok a "tárgyak" - például egy falból kiálló kábelköteg - képezik, amelyek viszont szobrászati párhuzamokat vetnek fel.

A megnyitón bemutatták a tárlat elnevezésével azonos című albumot is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.