Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2016. Június 06. 08:00, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Végső búcsú Deim Páltól

Végső búcsú Deim Páltól

Családja, barátai és tisztelői a szentendrei katolikus temetőben vettek végső búcsút Deim Páltól pénteken.

A Kossuth-díjas festőművész a nemzet művésze és Szentendre díszpolgára volt, elkötelezett lokálpatrióta, akinek neve örökre összefonódott Szentendrével.

A Duna-parti város polgármestere, Verseghi-Nagy Miklós úgy fogalmazott, hogy Deim Pál nem egyszerűen országos és nemzetközi hírű művész volt, hanem városvédő lokálpatrióta, teremtő, építő és kritikus ember, bölcs és nagyon szerethető. "Tekintetében mélyen gyökerező tudás és humor volt, tudott ámulni, rácsodálkozni és mindezt át tudta adni."

Deim Pál hatalmas életművet, megannyi megfontolásra szánt gondolatot hagyott az utókorra, alkotásokat a képtáraknak és a gyűjtőknek, feladatot a művészettörténészeknek - mondta az elhunytról Rockenbauer Zoltán művészettörténész, hozzátéve, hogy a festő neve örökre összefonódott Szentendrével. "Talán a legnagyobb művészet a világ egy kicsiny szeletét, a szeretett földet emelni kozmikussá" - fogalmazott, a hagyomány, a konstrukció, a szűkszavúság mesterének nevezve Deim Pált.

A magyar képzőművészet utóbbi 50 évének megkerülhetetlen, fontos alakja volt - búcsúzott a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a művésztársak nevében Farkas Ádám. A szobrász felidézte: Deim Pál számára A csend című képsorozata hozta meg az ismertséget, és nyitotta meg az életművet. "Helyedre lépni nem tud senki, ám egy valamit megpróbálhatunk: a deimséget fenntartani. Megkísérelhetjük, hogy egy kicsit jobban szeressük a hazánkat, a nyelvünket, a helyet, amit az őseink formáltak, hogy nyitottabbak legyünk a szépség, a jóság irányába" - fogalmazott Farkas Ádám.

Deim Pál május 9-én hunyt el súlyos betegség után. 1993-ban kapott Kossuth-díjat, 2001-ben Kölcsey Ferenc Millenniumi díjat, 2002-ben a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének nagydíját, 2003-ban Prima-díjat, 2007-ben a Magyar Festészet Napja Alapítvány életműdíját, 2014-ben pedig az MMA kezdeményezésére létrejött Nemzet Művésze díjjal tüntették ki.

Fotó: szentendre.hu

Ha érdekelnek a hasonló tartalmú cikkek, lájkold a Facebook oldalunkat: Infováros Szentendre ... és ne felejtsd el a cikket megosztani az ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt