Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. December 05. 07:33, péntek | Helyi
Forrás: MTI/MTI Fotó: Bruzák Noémi

Visegrádi országok kerámiaművészeinek alkotásai Szentendrén

Visegrádi országok kerámiaművészeinek alkotásai Szentendrén

Vizitáció – V4 címmel a visegrádi országok kerámiaművészeinek alkotásaiból látható tárlat csütörtöktől a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) kiállítótermében Szentendrén.

Tájékoztatta minderről az MTI-t a kiállítás kurátora. Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész, a Hódmezővásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központ vezetője elmondta, hogy a tárlat anyaga 18 – lengyel, cseh, szlovák és magyar – művész alkotásaiból áll össze, amelyek az elmúlt években a Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumon készültek, és egyfajta pillanatfelvételt nyújtanak a kerámia lehetőségeiről. A művek - hasonló címmel – Pozsonyban már láthatók voltak – tette hozzá.

A kurátor emlékeztetett arra, hogy a hódmezővásárhelyi kerámiaszimpóziumok összegyűlt anyaga a város kerámiagyűjteményét alkotja, és a 17 év alatt olyan kollekció keletkezett, amely lehetővé teszi, hogy egyszerre több helyen is ki tudnak állítani.

Mint a keramikusművész felidézte, a szimpózium ötletét az adta, hogy Hódmezővásárhelyen jött létre a 60-as években az ország egyik legismertebb gyára, az Alföldi porcelángyár, amelyet a házgyári lakások igényeinek kielégítésére hoztak létre.

Pannonhalmi Zsuzsa kiemelte: a külföldi tulajdonba került üzemben szerencsére szívesen látják a professzionális keramikusokat, és mindenfelől lelkes, szeretetteljes támogatást kap a vásárhelyi kerámiaközpont, amely mostanra egész esztendőben működő nemzetközi centrummá vált oktatással, kiállításokkal.
A tárlat december 19-ig látogatható a MANK szentendrei kiállítótermében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: