Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Január 06. 07:51, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Zombivá változtatja a méheket

Zombivá változtatja a méheket

Amerikai kutatók olyan élősködő légykártevőt fedeztek fel, amely a kaptár elhagyására készteti a házi méheket, amelyek elveszítik tájékozódó képességüket, majd elpusztulnak.

Ezt a problémát első ízben a San Franciscó-i Egyetem egyetemi városában figyelték meg. Az entomológusok szerint az élősködő tanulmányozása révén várhatóan eredményeket lehet elérni azokban a kutatásokban, amelyek célja a kaptárelhagyás néven ismertté vált tömeges méhpusztulás okainak feltárása.

A rejtélyes jelenség 2006-ban tizedelte meg először az egyesült államokbeli háziméh-populációkat, amelyek jelentős szerepet játszanak a beporzásuktól függő termények megóvásában. Ezek a termények, főként a gyümölcsök és zöldségek évi 15 milliárd dolláros (3675 milliárd forintos) forgalmat jelentenek, és a világ élelmiszer-szükségletének egyharmadát teszik ki.

Az Apocephalus borealis nevű parazita légyfajtát eddig csak kaliforniai és dél-dakotai házi méhekben találták meg – mondta John Hafernik, a San Franciscó-i Állami Egyetem biológiaprofesszora, a PLoS ONE című folyóirat január 3-i számában megjelent közlemény egyik szerzője. A kutató szerint azonban fennáll az a veszély, hogy a kártevő egész Észak-Amerika kaptárait veszélyeztetheti, mivel nagyon sok államot járnak be a profi méhészek kaptáraikkal a termés beporzásának elvégzésére.

A kaptár úgy fertőződik meg, hogy a légy lerakja petéit egy méh potrohába. A megfertőzött méhek elhagyják a kaptárt, hogy fényforrás közelében gyűljenek össze. „Megfigyeltük, hogy a fertőzött méhek körbe-körbe forogtak, minden tájékozódási képességüket elvesztve” – magyarázta Andrew Care, a San Franciscó-i Állami Egyetem kutatója, a tanulmány fő szerzője.

A méhek rendszerint ott pusztulnak el, ahol megállnak, gyakran előtte összezsugorodnak – tette hozzá. „Azok azonban, amelyeket megfertőzött az Apocephalus borealis kártevő, nem tudják magukat megtartani a lábukon, amelyeket állandóan nyújtogatnak, mintha a zsibbadást akarnák elűzni… úgy mozognak, mint a zombik.” Azok a méhek, amelyek éjjel hagyják el a kaptárt, feltehetően erősebben megfertőződtek a kártevőtől, mint azok, amelyek nappal járnak virágport gyűjteni.

A kártevő által megfertőzött kaptárokban végzett genetikai tesztek kimutatták, hogy a méheket és a parazitákat gyakran egy olyan vírus fertőzte meg, amely az ázsiai eredetű Nosema ceranae nevű mikroszkopikus gombafajt is megfertőzi.

Az entomológusok ezt a vírust és ezt a gombát tartották a kaptárelhagyás lehetséges okának. Azonban azt is vizsgálni kell, milyen szerepet játszik az Apocephalus borealis parazita légy ebben a jelenségben – mutatnak rá a legutóbbi tanulmány szerzői. Pontosan meg kell határozni, hogyan befolyásolja a légy lárvája a méhek viselkedését – hangsúlyozták a kutatók.

Címkék: fertőzés, kutatók, légy, méh

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére