Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2013. Június 18. 08:22, kedd | Helyi
Forrás: MTI/fotó: szentendreihirek.hu

Kezdődnek a Szentendrei Teátrum és Nyár programjai

Kezdődnek a Szentendrei Teátrum és Nyár programjai

Az új Ferenczy Múzeum átadásával indul kedden a Szentendrei Teátrum és Nyár két és fél hónapos programsorozata - mondta el az MTI-nek a Szentendrei Kulturális Központ sajtóreferense.

Kiss Zsuzsa kiemelte, hogy ebben az évben három bemutatóval is kedveskedik a közönségnek a Duna-parti város tradicionális nyári programsorozata: Lőrinczy Attila Könnyű préda című vígjátékát, Paul Blake Római vakáció című zenés játékát és a Ferenczy Múzeum Gertudis-kiállításához kapcsolódó, különleges Bánk bán-előadást láthat a közönség.

A programban szerepel még a Szív hídjai turnébemutatója, valamint az Örkény Színház, a Katona József Színház, a Frenák Pál Társulat és a Nézőművészeti Kft. vendégjátéka is. Augusztusban folytatódik a tavaly elkezdett, kortárs drámákat bemutató felolvasószínházi sorozat, mely során az előadások után az alkotókkal kötetlen beszélgetésre nyílik lehetőség. A kisgyermekes családokat vasárnap délelőttönként gyermekszínházi előadások várják.

A fesztivál koncertprogramját Domenico Menini tenor és Denis Biancucci zongoraművész olasz dalestje nyitja, majd koncertet ad a Vujicsics együttes, a Kiscsillag és az Új Szentendrei Kamarazenekar. A dzsesszfesztivál a Borbély Műhely, a Trio Midnight, valamint Fábián Juli & Zoohacker közreműködésével igazi zenei csemegének ígérkezik.

Szentendre múzeumai és kiállítóterei is gazdag és izgalmas látnivalókat kínálnak a nyáron. A Ferenczy Múzeum új épületében a 20. századi szentendrei művészetet bemutató három állandó kiállítás és a Merániai Gertrúd emlékezete című időszaki tárlat várja a látogatókat, a MűvészetMalomban Művészet és Tér címmel nemzetközi grafikai kiállítást, Testobjektív címmel kortárs magyar művészek műveit bemutató tárlatot kínálnak és augusztus végéig látható a Budapest Art Expo Friss - Fiatal Képzőművészek Nemzetközi Biennáléja.

Június 22-én, a szentendrei múzeumok és galériák éjszakája keretében a város valamennyi múzeuma, kiállítótere és galériája változatos programokkal várja a közönséget késő éjszakáig.

A fesztivál a nyár utolsó hétvégéjén a Szentendre éjjel-nappal nyitva című háromnapos rendezvénnyel zárul, az idei év újdonsága, hogy a már hagyományos programok mellett Művészet és Mámor címmel gasztronómiai és borfesztivál is része lesz a programnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.