Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Július 22. 07:52, kedd | Helyi
Forrás: fotó: szentendrei rendőrség

Középiskolás rendőrök segítik a turistákat Szentendrén – rendőrkapitányi szemmel

Középiskolás rendőrök segítik a turistákat Szentendrén – rendőrkapitányi szemmel

Kreatív módszerekkel őrzi a szentendrei térség nyugalmát Kovács László rendőr alezredes, aki a jövő rendvédelmének hatékonyságát az együttműködésben és a kapcsolattartásban látja.

Az önkormányzattal közösen idén is elindították a TourisPolice programot, amelyben középiskolások nyújtanak segítséget a turistáknak. Emellett bevonták a szülőket is a drogprevencióba, a lakosság kérdéseire pedig egy kávé mellett adnak választ - számolt be programjaikról a Rádió Orienten Szentendre Rendőrkapitánya.

Kovács László rendőri karrierjét nem Derrick és a Tetthely inspirálták. A jogi pálya vonzotta és az áthallgatási lehetőség miatt felvételizett a Rendőrtiszti Főiskolára. A véletlenből a szakma iránti mélységes szeretet és elhivatottság lett. Ma már nemcsak a szentendrei rendőrkapitányság vezetője, hanem rendészeti trénerként a fiatalok oktatója is. A Rádió Orient műsorában elmondta, amellett, hogy kihívás a vezetői és tréneri kettős szerepkör, óriási lehetőség is a személyes fejlődésre, az ösztönös működés tudatossá formálására.

Szentendre mellett a pilisi kirándulóhelyek- többek közt Dobogókő, Leányfalu, és Visegrád - is sok turistát vonzanak erre a területre. A rendőrségnek tehát plusz feladata itt az idelátogató vendégek vagyoni és személyi biztonságának védelme. Ennek egyik alternatívája a Balaton parton már évek óta működő Tourist Police program átvétele és meghonosítása volt. A program keretében a kötelező közösségi szolgálatukat náluk teljesítő, helyi középiskolásokat „képeznek ki” a turisták hatékony tájékoztatására, szükség esetén elsősegélynyújtásra, a helyi programok, látványosságok ismeretére. A két éve futó program sikere töretlen, hiszen a tavalyi 70 fő után idén még többen kaptak kedvet, hogy egy szolgálati telefonnal járják Szentendre utcáit.

Kovács László hangsúlyozta, hogy mint minden szakmában, a rendőriben is nagyon fontos a visszajelzés, a lakossággal való személyes, irodán kívüli kapcsolattartás. Ennek jegyében indította útjára a Police Cafét két éve a rendőrfőnök Szentendrén egy áruházlánccal karöltve. Az ideiglenes kávézóban bárki felteheti kérdéseit egy kávé mellett a részt vevő rendvédelmi dolgozóknak. A Támop projektből finanszírozott kötetlen beszélgetés nagy sikert aratott mind a lakosság, mind a szakma körében és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatását élvezve mára országos programmá nőtte ki magát.

Az országos szintű összefogás mellett természetesen a helyi kezdeményezésekben is részt vesz a rendőrség. Így lett részese a Szentendrei Önkormányzat időseknek szóló képzéssorozatának, a Szeniorok Akadémiájának, ahol alkalomról alkalomra az aktuális témához kapcsolódva a rendőrség egy képviselője is csatlakozik előadásával. Ez a program ihlette a Szülők Akadémiáját, mely pódiumbeszélgetést a Szentendrei Kábítószer-egyeztető Fórummal közösen szerveznek a szülők és gyerekek részére a drogprevencióról.

Saját kezdeményezés az ittas vezetés visszaszorítását célzó Pilóta program, melyet a Benelux államokból importált a szentendrei rendőrkapitány. A program lényege, hogy a térség egy tucat vendéglátóipari egységében vendégül látják azokat a sofőröket, akik felmutatják a program kulcstartóját, amely az ittas vezetés elleni állásfoglalásuk tanúja.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.