Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Január 17. 08:00, péntek | Helyi
Forrás: MTI/ fotó: fb.com/Dietz Ferenc

A fiatalok vállalkozásindítását segítő projektkonferencia Szentendrén

A fiatalok vállalkozásindítását segítő projektkonferencia Szentendrén

A 35 év alatti fiatalok vállalkozóvá válásának, illetve vállalkozásfejlesztéseinek támogatást célzó SMART európai uniós projektről tartottak diákok és fiatalok részvételével konferenciát csütörtökön Szentendrén.

A projektben az infokommunikációs technológia, a zöldgazdaság és a kreatív ipar került elsősorban a középpontba. Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke, a Nemzetgazdasági Minisztérium a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztosa a konferencián elmondta: a magyar gazdaság szempontjából a vállalkozások szerepe nemcsak a GDP-hez való hozzájárulás szempontjából fontos, hanem azért is mert a foglalkoztatás területén is jelentős a szerepük.

Az önfoglalkoztatók 40 százalékénak van alkalmazottja, ami az unióban kiemelkedő arány. A válság hatására vállalkozások száma folyamatosan csökken, aminek oka, hogy a fiatalok vállalkozói aktivitása fogy, ezért is lényeges, hogy már középiskolás korban felkeltsük az érdeklődésüket – mondta.

A programban Magyarország saját innovációjaként hozta létre az e-Smart lehetőséget, megvalósította a mobil okospontokat, amelyek például egyetemekre, rendezvényekre tudnak kitelepülni, így SMART Pont-hálózat épülhet ki.

Harrach Péter, a váci térség országgyűlési képviselője a konferenciát megnyitó beszédében hangsúlyozta: a fiatalok vállalkozásindításának támogatásakor különösen fontos a pályakezdők munkához juttatásának szempontja, az hogy a Dunakanyar régiója megtalálja helyét a gazdaságban.

Hadházy Sándor, a szentendrei térség országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon mintegy 800 ezer kis- és középvállalkozás van, amelyeket az oktatás és a képzés területén is segíteni kell, és ezt szolgálta a szakképzés átalakítása is. Emlékeztetett a kormánynak arra a szándékára, hogy az unió új költségvetési ciklusában a források 60 százaléka vállalkozásfejlesztéshez legyen felhasználható.

Dietz Ferenc (Fidesz), a Dunakanyar SMART Pontnak 2013 decembere óta otthont adó Szentendre polgármestere köszöntőjében arra emlékeztetett: a város célja, hogy helyi, térségi és régiós szinten segítse a fiatalok munkavállalását, vállalkozásindítását és hozzájáruljon a kreativitásfejlesztéshez.

Kapcsolód cikk:
Okos pont a fiatalok vállalkozásindításért és fejlesztésért már Szentendrén is

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: