Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 05. 11:19, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Árvíz – biztosítva van a Pest megyei gátak védelme

Árvíz – biztosítva van a Pest megyei gátak védelme

Az utóbbi évtizedek legnagyobb áradása várható a megyében is, ezért a megfelelő intézkedéseket már hétfőn meghozták, közölte Tarnai Richárd megyei kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke kedden Szentendrén.

A megye egyik legveszélyeztetettebb térségében tartott sajtótájékoztatón a megyei védelmi bizottság elnöke elmondta: eddig 200 ezer homokzsákot szállítottak ki, és az igények felmérése alapján további 460 ezer érkezik a következő órákban. Hozzátette: elzárás veszélyezteti Kisoroszit (azóta már szárazföldön megközelíthetetlen a település), míg Százhalombattán és a patak kiáradásával fenyegetett Budakalászon már zajlanak a védekezési munkálatok.

Tarnai Richárd kiemelte: "biztosítani tudjuk a gátak védelmét, a szakemberek folyamatosan tájékoztatnak, és a döntések idejében megszületnek". Kiemelte, a védekezés állami feladat lett, ugyanakkor önkormányzatokkal a legmesszebbmenőkig együttműködnek. Kérdésre válaszolva a megyei védelmi bizottság elnöke elmondta, hogy a megyében egy kitelepítés történt biztonsági okokból: a váci járásban egy értelmi fogyatékosoknak otthont adó intézményt kellett kiüríteni.

Tarnai Richárd kitért arra is, hogy a megyei rendőrkapitányság vezetőjének tájékoztatása szerint több száz emberrel készek azonnal az útlezárásoknál és a kimenekítéseknél közreműködni, és a megfelelő helikopterek rendelkezésre állnak.

Arra is felhívta a figyelmet, jogszabály alapján katasztrófahelyzetekben a megyei bizottság elnökének lehetősége van arra, hogy magánszemélyek és cégek gépeit védekezésre használják, ha erre szükség van.

Dietz Ferenc (Fidesz), Szentendre polgármestere arról számolt be, hogy jelenleg 4 méter 56 centiméter a Duna vízmagassága a városnál, és óránként 2 centiméterrel növekszik. A tetőzést szombat éjjelre várják 7 méter 60 centiméterrel, "de maga a gát 8 méter 40 centiméter, tehát bőséges a védelem" - tette hozzá.

Elmondta, a mobilgáttal védett szakasz mellett a város más területén is védekeznek, az árterületen pedig homokzsákokkal, konténerekkel szolgálják ki a lakosságot. A polgármester közölte: a koordinációs bizottság hétfőn felmérte a készleteket, a műtárgyakat és lezárták a zsilipeket. Úgy fogalmazott, "maximálisan felkészültünk az árvízi védekezésre". Megjegyezte: jelenleg kétezer homokzsák készült el, de napi ezer zsák megtöltését tervezik, amihez a lakosság segítségét várják.

Árvíz Szentendre

Hadházy Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője a környékbeli települések helyzetéről szólva azt mondta: Szigetmonostornál és Visegrádnál komoly védekezésre kell felkészülni, Dunabogdányban pedig nincs védekezési vonal, a 11-es úttól a Duna felé eső területek nem védhetők, így ott jelentős károkra kell felkészülni.

Juhász Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője közölte: 500-700 ember védekezésével számolnak, folyamatosan vezénylik ki őket. Már megkezdődött a váci és az érdi kirendeltség megerősítése. Elsősorban hivatásos erőket vezényelnek ki, ezt követi a mentőszervezetnek, valamint további polgári védelmi egységeknek az igénybevétele. Azokból a megyékből, amelyeket nem érint a dunai árvíz, szükség esetén a katasztrófavédelem erőit átvezénylik a veszélyeztetett térségbe - fűzte hozzá.

Szerda dél körül valószínűleg elönti a Duna a Tahitótfalu és Kisoroszi közötti utat - közölte Tarnai Richárd Pest keddi megyei körútjának második állomásán, Kisorosziban.

A kormánymegbízott elmondta: árvízi szempontból Kisoroszi most az egyik legkritikusabb pont a megyében, mert szerda estére az oda vezető közút szintjénél egy méterrel magasabb lesz Duna vízszintje. Hangsúlyozta: ennek ellenére biztosítják az ott élők ellátását és a közbiztonságot.

Mostantól "nem engedik ki a községből" a háziorvost, a súlyosabb betegek Vácra szállításához pedig helikopterek állnak készenlétben. A várhatóan egy hétig tartó elzártság idején is gondoskodnak kellő mennyiségű élelmiszerről, és a közbiztonságot is garantálják.

Pest megyében összesen körülbelül 660 ezer homokzsákot helyeznek majd el a legkritikusabb pontokon (Kisoroszin túl például Szentendrén, Budakalászon, Sződligeten, Százhalombattán) az elkövetkező napokban.

Hamarosan le kell zárni a 11-es út bizonyos részeit és a 2-es utat Sződligetnél - mondta.

Árvízi védekezés

Molnár Csaba, a Szentendrei-sziget csücskében elterülő Kisoroszi független polgármestere elmondta, hogy a csaknem ezer lakosú községbe szerdától Visegrádról komppal szállítják át az élelmiszert. Már mindent megszerveztek, hiszen a település nem először néz elébe ekkora áradásnak, a lakosság viszonylag nyugodtan "várja a vizet" - jegyezte meg.

Juhász Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője a honlapjukon naponta frissülő, útlezárásokra vonatkozó információkra hívta fel a figyelmet. Kitért arra is, hogy a hullámtérben ingatlannal rendelkezők mielőbb mentsék értékeiket, majd hagyják el a területet.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni