Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2013. Október 10. 09:20, csütörtök | Helyi
Forrás: Lenger Varga Péter

Ismét vaddisznók garázdálkodnak Szentendrén

Ismét vaddisznók garázdálkodnak Szentendrén

Ismét egyre gyakoribbá válnak a vaddisznók megjelenése Szentendrén, az erdőhöz közeli területeken. A szakemberek szerint leginkább a háztartási hulladékok csalogatják az állatokat, de sokan etetik őket. Felhívás!

Évente többször is szinte már megszokott jelenségnek számít, hogy az erdei állatok megjelennek a városban, elsősorban az erdőkhöz közeli kertekben. Mindezt tavasszal is kifejtették a Pilisi Parkerdő szakemberei.

Most ismét egyre gyakoribb vált a vaddisznók előfordulása Szentendre belterületén. Ennek oka, egyrészt, hogy közelebb költöztünk az erdőhöz és egyre több olyan közbeékelt erdős belterületi árok került a lakóövezetekbe, amelyek remek búvóhelyet biztosítanak a vaddisznók számára, másrészt az illegálisan kihelyezett háztartási hulladékok is vonzzák a táplálék után kutakodó állatokat, fejtette ki közleményben Szentendre címzetes főjegyzője.

Sajnos sok esetben tapasztaljuk, hogy a lakosság egy része a zöldhulladékot, háztartási hulladékot az elhanyagolt árkokba, telkekre helyezi el, amivel tulajdonképpen odacsalogatják a vaddisznót. Ismerünk olyan eseteket is, amikor az ingatlantulajdonosok etetik a vaddisznókat, például azért, hogy megleshessék a csíkos kismalacokat a szomszédban” – tette hozzá Molnár Ildikó.

A Pilisi Parkerdő Zrt. a vadászterületén (külterületen) folyamatosan apasztja a vaddisznók számát, de mivel a belterület nem a vadászterület része, így ott vadászati tevékenységet nem végez. A belterületi vadelejtést speciális feladat, amelyet az illetékes rendőrhatóság engedélyez.

A főjegyző szerint a valódi megoldást közösen találhatjuk meg, ezért a szentendreiek segítségét kéri.

Az erdő közelében élők sokat tehetnek a probléma kezelésének érdekében megfelelő kerítések építésével, az elhanyagolt telkeken a bozótosok felszámolásával, a területek lekaszálásával, rendbetételével. Fontos, hogy a vadat ideiglenes vagy állandó etetési tevékenységgel senki ne szoktassa belterületre, a kerti zöldhulladékot megfelelően kezeljék és ne az erdős, bokros, elhanyagolt területekre vigyék, mivel a hulladékkupacok alatt megjelenő rovarok, csigák, giliszták a vaddisznó táplálékául szolgál” – részletezte Molnár Ildikó.

A belterületen kárt okozó vadak speciális elejtéséhez, számuk apasztásához a hivatal szakembereket vesz igénybe, akik hamarosan meg is kezdik a munkát. Ezzel együtt, aki környezetében észlel vaddisznókat, az bejelentheti a pontos cím megjelöléssel a 26-300-407-es telefonszámú ügyfélszolgálaton.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 15:08, szerda | Bulvár

Hollywoodi világsztárokkal várja látogatóit a Budapest Comic Con

Idén is megrendezik Magyarországon a világ legnagyobb és legjelentősebb popkulturális eseményét, a Comic-Cont:

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.